Duminica Floriilor în diaspora

Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor a fost sărbătorită în mod deosebit și de românii din diaspora. În mai multe centre eparhiale și comunități ortodoxe românești au fost slujiri arhierești și, potrivit tradiției, credincioșii au dus în casele lor ramuri de salcie binecuvântate.

Credincioșii ortodocși români din Stockholm-Solna, în Duminica Floriilor, au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord, care a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei ‘Sfânta Treime și Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul’, informează „Ziarul Lumina”. Cu acest prilej, Preasfințitul Episcop Macarie a sfințit ramurile verzi care au fost oferite copiilor și credincioșilor prezenți la slujbă, iar apoi, în cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evidențiat că aceste ramuri și flori simbolizează atât bucuria sărbătorii, cât și nevoințele duhovnicești din această perioadă a postului. Referindu-se la Intrarea solemnă a Mântuitorului în Ierusalim, Preasfinția Sa a precizat că aceasta este intrarea Împăratului Slavei în Împărăția Sa, iar toți cei prezenți în biserică, care este Ierusalimul duhovnicesc, îl întâmpină astăzi pe Hristos, Care vine de bunăvoie spre pătimire și răstignire. Totodată, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei care nu au reușit încă să se spovedească să se mărturisească în aceste sfinte zile din Săptămâna Mare pentru a primi Taina Sfintei Liturghii, hrana și pacea veșniciei.

Praznicul Floriilor la Chitighaz, Ungaria

Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, s-a aflat în Duminica Floriilor în mijlocul credincioșilor ortodocși români din Chitighaz (Kétegyháza), unde a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. De asemenea, potrivit tradiției, Preasfinția Sa a sfințit ramurile de salcie pregătite special pentru această sărbătoare, care au fost împărțite apoi credincioșilor. Aici, oamenii au obiceiul de a împleti din ramuri o cununiță pe care o așază apoi în casele lor, la sfintele icoane, până la sărbătoarea Floriilor din anul următor. În cuvântul de învățătură, chiriarhul le-a vorbit credincioșilor despre importanța deosebită a acestui praznic împărătesc, care inaugurează Săptămâna cea Mare, a Pătimirilor Mântuitorului, și este însoțit de multă bucurie, atât pentru minunea învierii din morți a lui Lazăr, prăznuită în ajun, cât și în perspectiva Învierii Mântuitorului Hristos. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan i-a felicitat pe preotul paroh și pe toți credincioșii care poartă numele de Floare sau Florin, cu prilejul zilei onomastice.

Comentarii Facebook


Știri recente

Programul slujirii ierarhilor de Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Efrem,…