Duminica după Naşterea Domnului la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală

În prima duminică după Naşterea Domnului, Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti a fost oficiată de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, înconjurat de soborul slujitorilor mănăstirii.

În cuvântul Său de învăţătură, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a relatat evenimentele ce au avut loc în apropierea naşterii Mântuitorului Iisus Hristos în contrast cu ceea ce s-a întâmplat imediat după aceasta.

Dacă la naşterea Mântuitorului cântările îngerilor, închinarea păstorilor şi vizita magilor ne vestesc marea bucurie, ceea ce a făcut după aceea Irod, tetrarhul Galileei, a adus mare suferinţă. „Glas în Rama s-a auzit, plângere şi tânguire multă; Rahela îşi plânge copiii şi nu voieşte să fie mângâiată pentru că nu sunt” (Matei 2:18). Irod ucide toţi pruncii din Betleem şi din toate hotarele lui, de doi ani şi mai mici, din cauza fricii de a nu-şi pierde scaunul de conducător. Acest lucru nu trebuie să ne uimească, răutatea lui fiind bine cunoscută, acesta omorând de foarte multe ori fără judecată, chiar şi dintre membri propriei sale familii. Octavian Augustus, Cezarul de la Roma, afirma că era mai bine să fii porcul lui Irod decât copilul lui.

Dumnezeu se coboară în inima creaţiei, în peştera din Betleem, pentru a transforma lumea. „Întru ale Sale a venit, dar ai Săi nu L-au primit.” (Ioan 1:11) Mântuitorul Iisus Hristos a fost prigonit încă de la naşterea Sa, mai întâi de Irod, iar apoi de mai marii Iudeilor care L-au şi răstignit.

Nu trebuie să judecăm evenimentele şi faptele oamenilor din acea epocă ci trebuie să ne uităm cu frică şi cutremur la atitudinea oamenilor de azi, care creştini fiind, îşi omoară proprii copii în pântece, luptând, fără să realizeze poate, împotriva lor şi împotriva neamului lor. Cele peste 20 de milioane de avorturi din ultimi 50 de ani se reflectă în realităţile duhovniceşti şi sociale de azi. Mântuitorul Hristos a fost prigonit atunci, iar astăzi Biserica Sa este prigonită. Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne întărească în credinţă şi să nu uităm cuvântul Mântuitorului care zice: „În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea.” (Ioan 16:33)

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…