Duminica după Botezul Domnului la Biserica “Sfânta Treime” din Craiova

A devenit o tradiţie a ultimilor ani ca în Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, să săvârşească Sfânta Liturghie la Paraclisul mitropolitan „Sfânta Treime” din Craiova. Astfel, şi în Duminica după Botezul Domnului a Anului Mântuirii 2015, Mitropolitul Olteniei a fost prezent în mijlocul credincioşilor la ctitoria familiei domnitorului Barbu Ştirbei, unde a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, după cum a precizat Diacon Gheorghe Cioiu.

La finalul slujbei religioase, IPS Părinte Mitropolit a pus la inima celor peste două sute de credincioşi prezenţi cuvânt de învăţătură, subliniind faptul că întreaga creaţie este plină de Sfânta Treime, care s-a descoperit oamenilor pe malul Iordanului, la Botezul Domnului. „Sfânta Treime ni s-a descoperit, ni s-a revelat la Botezul Domnului, pe râul Iordanului. Cel dintâi care a văzut şi a înţeles taina aceasta a fost Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, care a mărturisit despre această descoperire dumnezeiască şi apoi, Sfinţii Evanghelişti au consemnat acest eveniment în Sfintele Scripturi şi astfel ni s-au transmis şi nouă aceste învăţături care ne arată că întreaga creaţie este plină de Sfânta Treime. Noi, credincioşii creştini ortodocşi, mărturisim Prea Sfânta Treime fără nicun adaos, fără a adăuga ceva, ci, aşa cum ne învaţă Sfânta Scriptură, că Tatăl este Cel fără de început, Fiul este Cel născut din veşnic Tatăl, iar Sfântul Duh este Cel purces din Tatăl ceresc. În felul acesta, persoanele Sfintei Treimi sunt distincte, dar nu separate. Prin urmare, având această temelie, această învăţătură sfântă care nu se poate schimba niciodată, căci este revelaţie dumnezeiască, avem curajul, nădejdea şi speranţa că Dumnezeu ne va ajuta să trecem peste greutăţile acestei vieţi şi în anul acesta, să înnoim sufletul nostru cu fapte bune, să îl îmbrăcăm în culorile Prea Sfintei Treimi, ca atunci când vom pleca din lumea acesta şi vom trece în viaţa veşnică să fim recunoscuţi după culorile sufletului, după strălucirea şi lumina din interiorul nostru, de Tatăl ceresc, Cel care întotdeauna ne priveşte prin Fiul Său ca pe copiii Săi şi ne păstrează în Duhul Sfânt care ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi ne face vrednici de a fi moştenitori ai Împărăţiei cerurilor”, a spus IPS Irineu.

Biserica „Sfânta Treime” – repere istorice

Biserica „Sfânta Treime” din Craiova a fost reclădită în secolul al XVIII-lea de principii Alexandru şi Dimitrie Ştirbei, pe temelia unei biserici mai vechi, cu ajutorul cunoscutului arhitect şi restaurator francez André Leucomte de Nouy. La lucrările de înfrumuseţare şi reconsolidare a bisericii au participat şi membrii familiei princiare Ştirbei: marea vorniceasă Ecaterina Bibescu şi mai ales fiul ei, marele logofăt şi viitorul domn al Ţării Româneşti, Barbu Ştirbei. Din fondurile bisericii s-a construit în 1890 un dispensar medical pentru persoanele sărace, care a funcţionat aici până în 1939.

Biserica „Sfânta Treime” – Ştirbei din Craiova s-a bucurat mulţi ani de calitatea de paraclis voievodal şi este considerată o bijuterie a arhitecturii bisericeşti din oraş şi din întreaga Oltenie. Pictura este de o frumuseţe aparte, mobilierul a fost lucrat în Franţa şi montat aici în anul 1906, iar clopotniţa şi-a păstrat forma originală din timpul primei construcţii având şi avantajul poziţiei sale (este aşezată chiar în parcul din centrul oraşului). Este singura biserică din Craiova care are statuia ctitorului în curte; monumentul domnitorului Barbu Ştirbei a fost sculptat de Jean Lecomte de Nouy- fratele lui André de Nouy.

Comentarii Facebook


Știri recente