Duminica dinaintea Postului Sfintelor Paști la Drobeta-Turnu Severin

Paraclisul Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin a devenit neîncăpător în Duminica lăsatului sec de brânză, peste 200 de credincioși participând la Sfânta Liturghie oficiată astăzi, 17 martie 2013 de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Mulți dintre cei prezenți s-au împărtășit, la momentul rânduit, cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Iisus Hristos, spre întărire sufletească, în vederea trecerii în pace a Marelui Post ce începe luni, 18 martie.

După cum ne-a transmis Cătălin Cernătescu, Redactor Știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Pr. Claudiu Crăciun, slujitor al Catedralei, le-a vorbit credincioșilor despre starea inițială a omului din grădina Raiului, oferind o scurtă explicație a noțiunilor de Rai, Eden sau Paradis. Având ca fundament consemnările scripturistice ale Sfântului Prooroc Moise din cartea Facerii și literatura teologică de specialitate, părintele a prezentat o serie de aspecte legate de episodul din istoria umanității, când Adam și Eva au pierdut fericirea edenică. Ca o concluzie a predicii, părintele a arătat că postul este un instrument de împăcare cu Dumnezeu, de curățire a minții și de practicare a virtuții.

La final, Preasfințitul Părinte Nicodim, a citit pentru toți cei prezenți o rugăciune specială din Molitfelnic, pentru întărirea în luptele duhovnicești de pe întinderea Postului și le-a adresat un cuvânt de învățătură: „După cum am luat aminte la predica rostită de părintele Claudiu Crăciun, ni se aduce astăzi înaintea ochilor minții noastre, izgonirea lui Adam din Rai, pentru că nu a postit. Nici noi nu vom avea parte de Împărăția lui Dumnezeu dacă nu ținem posturile. Cunoaștem toți obligativitatea creștinului de a ține post miercurea și vinerea, iar postul acesta de 40 de zile, rânduit de Biserică, după modelul Mântuitorului Iisus Hristos, Care a postit 40 de zile, se cuvine să fie ținut de fiecare dintre noi. De aceea, vă doresc tuturor să aveți putere de la Dumnezeu, dar și voință, dorință personală de a ține tot postul. Acest Mare Post nu a fost rânduit numai pentru preoți sau numai pentru părinții și maicile din mănăstiri. Tot creștinul botezat va da seamă înaintea lui Dumnezeu, pentru nepostire. Dumnezeu nu ne obligă, dar așteaptă, se bucură să ducem viața după cum El Însuși ne-a arătat. E bine pentru sănătatea noastră sufletească și trupească să ținem posturile rânduite de Sfânta Biserică. Să ne ajute Dumnezeu să parcurgem și această perioadă cu bine, să biruim toate uneltirile vrăjmașului și să sporim în rugăciune!”.

În încheiere, Părintele Episcop a precizat că pe parcursul întregii săptămâni viitoare, prima din Post, la Catedrala Episcopală se va oficia în fiecare seară slujba Pavecerniței, în cadrul căreia se va citi Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

La fel, programul liturgic va rămâne neschimbat, în fiecare dimineață de la ora 06:00, credincioșii fiind poftiți să participe la slujbele rânduite pentru această perioadă.

Comentarii Facebook


Știri recente