Duminica a XXV-a după Rusalii la Giurgiu

Astăzi, 16 noiembrie, creştinii ortodocşi s-au aflat în Duminica a XXV-a după Rusalii. În Catedrala Episcopală din Giurgiu, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor a fost adusă spre închinare o icoană a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu în care sunt încadrate părticele din moaştele domnitorului. Sfântul odor a fost oferit Episcopiei Giurgiului de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În cuvântul de învăţătură, potrivit episcopiagiurgiului.ro, adresat credincioşilor prezenţi, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată Pilda samarineanului milostiv. Milostenia, a arătat Chiriarhul, reprezintă expresia dragostei, evlaviei şi compasiunii pentru aproapele nostru, aceasta fiind un răspuns la mila şi milostivirea lui Dumnezeu faţă de noi. Prin Pilda samarineanului milostiv, Mântuitorul a lăsat peste veacuri nu numai definiţia aproapelui, ci şi a generozităţii în raport cu egoismul. De asemenea, Chiriarhul a vorbit şi despre importanţa postului care înseamnă, înainte de orice, consacrarea trupului, aducerea firii ca jertfă. Postul, a mai arătat Preasfinţitul Părinte Ambrozie, face parte din starea de pocăinţă şi de sfinţire în care are loc mărturisirea păcatelor şi împărtăşirea cu Sfintele Taine.

Totodată, cu această ocazie, Preasfinţia Sa a citit şi Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, transmisă clerului şi credincioşilor din Patriarhia Română, cu prilejul Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi a Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Comentarii Facebook


Știri recente