Duminica a treia după Rusalii la Catedrala Patriarhală. PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie

PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat în Duminica a treia după Rusalii Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală.

În cuvântul rostit în data de 25 iunie 2017, Episcopul vicar patriarhal a prezentat principalele învățături aferente textului biblic citit.

Textul evanghelic prezintă virtutea deosebirii binelui de rău. Mântuitorul ne spune că dacă ochiul nostru cel lăuntric este curat, tot trupul nostru va fi curat. Însă dacă ochiul cel lăuntric este întunecat, tot trupul nostru va fi întunecat. Mântuitorul ne atrage atenția asupra necesității cultivării acestei virtuți, a deosebirii binelui de rău, a spus Preasfinția Sa.

Mai departe, ierarhul a subliniat pericolul grijilor excesive care îl abat pe om de la comuniunea cu Sfânta Treime. Grija pentru a asigura cele necesare existenței nu trebuie să devină înrobitoare. Aceasta nu trebuie să determine o neglijare a ceea ce este cu adevărat important în viața noastră și anume, cultivarea comuniunii cu Dumnezeu cel Întreit în Persoane, a precizat ierarhul.

Preocuparea omului pentru haina materială, în detrimentul celei spirituale, reprezintă un alt pericol în calea comuniunii cu Dumnezeu. Trebuie să avem grijă de hainele care ne îmbracă trupul și ne protejează atât cât este necesar. Noi trebuie să purtăm grijă mai ales de haina cea duhovnicească, cea sufletească, pe care am primit-o prin taina Sfântului Botez, a adăugat Preasfinția Sa.

Sfânta Maria Egipteanca, precizează ierarhul, după mai bine de trei decenii de nevoințe în pustie a ajuns să aibă hainele uzate. Cu toate acestea, preotul Zosima a văzut-o în haină luminoasă care nu suporta privirea ochilor trupești. Aceasta indică faptul că această haină primită la botez este o realitate a vieții noastre duhovnicești.


La final, PS Varlaam Ploieșteanul a îndemnat credincioșii să aibă grijă de haina sufletului lor, având totodată discernământul deosebirii binelui de rău.

© Andrei Pau / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente