DSU a lansat portalul ro-alert pentru avertizare în situaţii de urgenţă

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a lansat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, portalul ro-alert.ro dedicat informării populaţiei privind sistemul de avertizare-alarmare în situaţii de urgenţă.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență.

Raed Arafat, şeful DSU, a precizat în cadrul conferinţei că sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave, precum fenomenele extreme.

„Sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave. Nu avem intenţia să folosim sistemul foarte frecvent pentru că atunci diminuăm interesul populaţiei plus devine foarte deranjant, pentru că (…) sunetul pe care îl dă acest sistem (…) nu se opreşte până nu se citeşte mesajul. Dacă telefonul este pe silenţios mesajul tot va veni cu sunet”, a subliniat Arafat, informează Agerpres.

Secțiunea „Configurare telefon” asigură informații complete despre modul de configurare a telefoanelor mobile în toate rețelele, astfel încât publicul să poată recepționa mesajul pe telefonul mobil de care dispune.

Sistemul utilizează infrastructurile rețelelor operatorilor de comunicații mobile din România, se menţionează pe site-ul DSU.

Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui și a numărului de telefon al utilizatorului.

Raed Arafat a precizat că mesajele de avertizare nu sunt de tip SMS.

„Când ai activat telefonul (…) pentru a primi mesajele, care sunt ca nişte mesaje radio care intră în telefon, telefonul le sesizează şi le afişează, singura corelare este faptul că eşti în zona în care se transmite mesajul. (…) Noi nu trebuie să identificăm numărul de telefon ca să transmitem un mesaj. Acesta nu este SMS, este alt tip de mesaj”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a anunţat că, în perioada 17-27 septembrie, sistemul RO-ALERT va fi testat la nivel naţional.

„Rugăm oamenii (…) să intre şi să-şi configureze telefoanele dacă nu sunt configurate, astfel încât să primească aceste mesaje şi să înţeleagă cum va funcţiona acest sistem”, a îndemnat Şeful DSU.

Sistemul RO-ALERT este implementat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Mai multe informaţii pe site-ul DSU.

Foto credit:  Alex Tudor/AGERPRES FOTO

Comentarii Facebook


Știri recente