„Dragomirna: ctitori și restauratori”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și cu ajutorul financiar al Secretariatului de Stat pentru Culte, la Mănăstirea Dragomirna se va organiza în perioada 24-25 august 2014 a II-a ediție a Simpozionului „Dragomirna: ctitori și restauratori”, potrivit mmb.ro.

Evenimentul va debuta duminică, 24 august 2014, de la ora 17:00, când se va oficia o slujbă de Te Deum și Parastasul pentru ctitori. Rezultatele activităților științifice de cercetare și de restaurare vor fi prezente în comunicările științifice susținute de specialiști din diferite domenii: istorici (Ștefan Gorovei, Maria Magdalena Szekely, Petronel Zahariuc, Olimpia Mitric) restauratori (Oliviu Boldura, Stelian Onica, Carmen Solomonea) și reprezentanți ai Ministerului Culturii (Dan Kissilevici). Prin simpozionul „Dragomirna: ctitori și restauratori” se dorește scrierea unei noi pagini a istoricului Mănăstirii Dragomirna. Sunt puse în discuție teme referitoare la ctitori: mitropolitul Anastasie Crimca, dregătorii Luca și Simeon Stroici, domnul martir Miron Barnovschi și la cei care au ajutat, în cursul celor patru secole de existență, la reparații, consolidări și restaurări ale Mănăstirii Dragomirna. Pentru Dragomirna, este o perioadă a comemorărilor. La 19 ianuarie 2014 s-au împlinit 385 de ani de la trecerea la cele veșnice a mitropolitului ctitor – miniaturistul Anastasie Crimca și în martie s-au împlinit 100 de ani de la nașterea arhitectei Ioana Grigorescu, implicată în restaurarea mănăstirilor din Moldova și Muntenia în anii 1960. Acest eveniment se va desfășura în doua etape. În perioada 24-25 august 2014, vor fi susținute comunicările științifice, iar până la finalul anului vor fi publicate patru volume. Două volume vor cuprinde texte referitoare la istoria Mănăstirii Dragomirna și la ctitorii ei, iar alte două volume vor cuprinde textele comunicărilor prezentate la simpozionul internațional „Dragomirna și ctitorii ei” din vara anului 2009.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 9 – 15 mai 2022

Legătura dintre biserică și sat, ca o împletire între viața laică și cea religioasă, a putut fi văzută atât în evenimentele organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București în săptămâna precedentă, cât…