Două zile de conferinţe la Patriarhie despre relaţia dintre guverne şi organizaţiile religioase

La Palatul Patriarhiei a început joi, 6 iunie 2019, Conferinţa internaţională „Dimensiunea pozitivă a libertăţii religioase: cum pot guvernele să sprijine organizaţiile religioase”.

Evenimentul este organizat de Secretariatul Stat pentru Culte şi Patriarhia Română, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Lucrările au fost deschise de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care a rostit cuvântul intitulat „Statul democratic neutru și cultele religioase autonome cooperează pentru binele societății în general”.

„Considerăm că experiența ultimelor decenii din România este una de parteneriat social, mai precis de cooperare în folosul societății în general”.

„Numeroase monumente istorice eclesiastice au fost consolidate şi restaurate, biserici noi au fost edificate (deoarece numărul credincioşilor ortodocși s-a dublat în perioada 1948-1989), o importantă structură de asistență socială şi medicală a Bisericii este în prezent funcțională, instituţii de învăţământ teologic şi confesional au fost înființate în întreaga ţară, iar românii din afara granițelor sunt ajutați în eforturile lor de a-şi menține identitatea religioasă, culturală şi lingvistică”.

„Aceste realizări se datorează şi sprijinului constant al Statului Român, prin Guvernul României – Secretariatul de Stat pentru Culte şi prin alte autorităţi publice centrale şi locale. Cu recunoștință pentru acest sprijin, dorim să continuăm și să intensificăm această cooperare benefică pentru poporul român”, a spus Preafericirea Sa.

Au fost prezenți reprezentanți ai guvernelor statelor membre UE cu atribuții în relațiile cu diferitele culte religioase.

Din partea României, au participat, printre alții, premierul Viorica Dăncilă, consilierul prezidențial pentru culte Sergiu Nistor și secretarul de stat pentru culte Victor Opaschi.

Specialiştii în domeniu care au susţinut prezentările astăzi, dar şi pe cele din ziua de vineri provin din Suedia, Slovenia, Serbia, Franţa, România, Israel, Finlanda, Statele Unite, Georgia, Norvegia, Estonia, ş.a.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente