Două mănăstiri istorice din România, promovate de Romfilatelia

Două mănăstiri istorice din ţara noastră sunt promovate de Romfilatelia prin intermediul emisiunii de mărci poștale cu titlul Bine ați venit în România!

Emisiunea a fost lansată cu prilejul Zilei Europei şi aduce în prim plan frumusețile naturale, spirituale, istorice și arhitecturale ale României, informează Romfilatelia.

Mănăstirile Bârsana şi Neamţ se regăsesc printre edificiile alese pentru a ilustra frumuseţile României.

Mănăstirea Bârsana

Mănăstirea Bârsana este ilustrată pe marca poștală cu valoarea nominală de 5 lei.

Aşezământul monahal a fost construit în anul 1711 pe locul unei vechi mănăstiri a cărei istorie începe odată cu atestarea documentară a localității Bârsana, din anul 1326.

Circumstanțele nefavorabile au făcut ca ea să fie mutată de două ori până în anul 1795.

Interiorul a fost repictat de către Hodor Toader în anul 1806.

Biserica a fost inclusă pe lista de patrimoniu cultural mondial UNESCO împreună cu alte șapte biserici din județul Maramureș în decembrie 1999.

Mănăstirea Neamţ

Pe marca poștală cu valoarea nominală de 12,00 lei se distinge Mănăstirea Neamț.

Ea face parte din patrimoniul artistic și istoric național, fiind denumită „Ierusalimul ortodoxiei române”, deoarece ocupă un rol cu totul deosebit în cultura religioasă românească prin măreția și frumusețea ei.

Așezământul de cult deține și cea mai veche bibliotecă mănăstirească care însumează 18.000 de volume, de o importanță deosebită pentru cultura și arta românească medievală.

Pe celelalte mărci postale sunt portretizate: Castelul Sturdza de la Miclăușeni, Castelul Huniazilor, Castelul Peleș din Sinaia, Cetatea Rupea, Piața Mare, cu Primăria din Sibiu.

Foto credit: Romfilatelia

Comentarii Facebook


Știri recente