Două decenii de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea în România

S-au împlinit două decenii de la momentul în care Papa Ioan Paul al II-lea s-a închinat la locul ales iniţial pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, numită şi Catedrala Naţională.

Evenimentul a avut loc în timpul primei vizite a unui Papă în ţara noastră: 7- 9 mai 1999.

Papa Ioan Paul al II-lea a asistat în ziua de 9 mai 1999 la Sfânta Liturghie oficiată de vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist şi alţi membri ai Sfântului Sinod în Parcul Unirii din Bucureşti.

Mai înainte de slujbă, fostul Papă şi Patriarhul Teoctist au făcut un gest care a intrat în istorie: s-au închinat înaintea crucii sfinţite pe locul simbolic din Piaţa Unirii unde era prevăzută construirea viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului.

Crucea înălţată pe locul ales iniţial pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

După întâmpinarea unor dificultăți, amplasamentul final al Catedralei Mântuirii Neamului a fost stabilit definitiv în Dealul Arsenalului în anul 2005.

Slujba de aşezare a pietrei de temelie şi a sfinţirii locului destinat construirii Catedralei Naționale, pe terenul din Calea 13 Septembrie, a avut loc în 29 noiembrie 2007, fiind oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, cel de-al şaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

La sfârşitul anului 2010 au început lucrările de ridicare a Catedralei Mântuirii Neamului.

Sfinţirea Catedralei Naţionale, urmată de prima Sfântă Liturghie, a avut loc în 25 noiembrie 2018, slujba fiind oficiată de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Actualul Papă Francisc va vizita ţara noastră în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, la 20 de ani de la vizita predecesorului său.

Programul include şi vizitarea Catedralei Naţionale.

Foto credit: Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente