„Dorim readucerea mitropolitului Visarion Puiu în liniștea Vovideniei”

Asociația „Visarion Puiu” din Roman a început, în urmă cu trei ani, demersurile pentru aducerea în țara noastră a osemintelor mitropolitului Visarion Puiu. Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, întrunit pe 5 martie 2013, a binecuvântat ca rămășițele pământești ale fostului mitropolit al Bucovinei să fie aduse la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Mitropolitul Visarion Puiu, comemorat în fiecare an în luna februarie, la Roman, la Pașcani, la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț, dar și în alte localități în care și-a desfășurat activitatea ca înalt ierarh al Bisericii, este pomenit cu prețuire și recunoștință. Fiii și fiicele Bisericii caută astfel să găsească noi modele și surse care să întărească misiunea pe care o au de dus la îndeplinire în sec. XXI.

Mitropolitul Visarion Puiu a fost redescoperit an de an în cele 17 ediții ale zilelor comemorative, la care s-au angajat un număr impresionant de preoți, profesori universitari, cercetători, istorici din țară și străinătate. „De-a lungul celor 17 ani, au fost descoperite nenumărate mărturii și surse de documentare pentru a elucida misterul care a planat asupra personalității și operei mitropolitului Visarion Puiu. Marele ierarh a fost condamnat la moarte, planând asupra lui acuza de criminal de război. În cei 17 ani, grupul de entuziaști de la Pașcani, Roman, București și din alte localități ale țării, care s-au alăturat la evenimentele cu caracter cultural și spiritual, a încercat reabilitarea din punct de vedere juridic a mitropolitului Visarion Puiu. Prin edificările asupra adevărului istoric legat de opera mitropolitului Visarion Puiu dorim să-l așezăm acolo unde îi este locul, în galeria marilor bărbați ai Bisericii și ai neamului, în rândul cărturarilor și oamenilor de cultură. Toate cele 17 trepte, cum frumos spunea și Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în mesajul adresat cu prilejul Zilelor Visarion Puiu din acest an, «puse una lângă cealaltă, de aproape două decenii, capătă consistență de punte ridicată peste timp, de element de legătură între un trecut deopotrivă strălucitor și frământat și un prezent ce nu pare a se limpezi încă, deși lumina credinței nu mai este ținută sub obroc de un regim totalitar și ateu». Iată, noi am încercat în toți acești ani să aflăm cât mai multe lucruri despre Visarion Puiu”, a remarcat pr. Florin Țuscanu, președintele Asociației „Visarion Puiu”, care este și protopop al Protopopiatului Roman.

„Facerea cavoului la Vovidenia”, aprobată de patriarhul Nicodim

Până în prezent, dorința membrilor Asociației „Visarion Puiu” nu a fost îndeplinită decât parțial. Reabilitarea juridică a mitropolitului nu s-a împlinit, nereușind să se ducă la bun sfârșit acest demers. „Considerăm că în fața opiniei publice s-au spus multe lucruri prin comunicările și publicațiile apărute de-a lungul celor 17 ani. Cea mai mare dorință a noastră este împlinirea testamentului său, și anume să-l aducem la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț, acolo unde mitropolitul Visarion Puiu și-a pregătit piatra tombală. Piatra de mormânt a mitropolitului Visarion Puiu, adusă de la Cernăuți în anul 1939, se află în prezent în gropnița Mănăstirii Neamț, data morții sale nefiind încă scrisă. Astfel, parcă se așteaptă plinirea vremii, momentul în care să se împlinească testamentul său, pentru ca rămășițele sale pământești să fie așezate în umbra altarului de la Vovidenia”, s-a exprimat pr. Florin Țuscanu.

În tot acest demers, Asociația „Visarion Puiu” păstrează un document prețios, o scrisoare patriarhală, semnată de patriarhul Nicodim Munteanu, datată pe 17 noiembrie 1939. În această scrisoare, patriarhul Nicodim Munteanu se adresează mitropolitului Visarion Puiu, exprimându-și acordul pentru „facerea cavoului la Vovidenia”. „Iată, dorința mitropolitului Visarion Puiu de a-și așeza un loc de veci este aprobată de patriarhul Nicodim. Mărturie este și piatra tombală care s-a păstrat din anul 1939 în subsolul casei memoriale de la Vovidenia. Această piatră a fost strămutată în gropnița Mănăstirii Neamț pentru a fi păstrată în condiții cât mai bune. La Vovidenia, mitropolitul Vosarion Puiu și-a ridicat în anul 1937 o casă de odihnă pentru bătrânețile sale, pe care și le dorea cât mai liniștite și cât mai retrase de zbucimul lumii. La schitul din «poiana liniștii» se păstrează și astăzi ctitoria episcopului de Roman Ioanichie Hasan, ridicată la jumătatea sec. al XVIII-lea, pe locul vechiului schit Slătioru. Aici este pomenit ca și ctitor mitropolitul Visarion Puiu, care a făcut câteva donații acestei biserici. Locuința ierarhului a fost între anii 1947-1961 casă de creație, iar între anii 1964-1966 a fost amenajat un muzeu pentru scriitorul Mihail Sadoveanu. Mai apoi, această casă a purtat numele ctitorului, Visarion Puiu, pentru a se vindeca o rană a istoriei. Mitropolitul Visarion Puiu nu apărea nicăieri, în timpul regimului comunist nefiind menționat nimic despre ctitorul acestui muzeu”, a mai spus pr. Florin Țuscanu.

Dorință de întoarcere în glia străbună

După 23 august 1944, mitropolitul Visarion Puiu a rămas în Austria, apoi a călătorit în Italia, Elveția, Franța, trecând la cele veșnice pe 10 august 1964 în orășelul Viels Maisons din nordul Franței. „În acest orășel, mitropolitul Visarion Puiu și-a așezat primul loc de veci. Din testamentul pe care îl cunoaștem și care s-a păstrat în biblioteca de la Fribourg el a dorit să i se scrie numele pe cruce, data nașterii și a morții, dar și numele țării din care provine – România. Rămășițele pământești ale mitropolitului Visarion Puiu au fost strămutate în anul 1992 din Viels Maisons la cimitirul Mont Parnasse din Paris. Despre dorința mitropolitului de a veni din nou acasă s-au spus și s-au scris multe lucruri. În anul 1955, când România intra în Organizația Națiunilor Unite, a inițiat un apel de repatriere a tuturor românilor aflați în afara granițelor țării. A fost un prilej pentru mitropolit să solicite întoarcerea sa în țară, cu o condiție: reabilitarea sa prin anularea condamnării la moarte. Acest fapt nu s-a realizat, astfel că dorința sa a fost blocată. A mai încercat și în ultima parte a vieții întoarcerea acasă, dar sănătatea șubredă nu i-a permis acest lucru. Fratele său, dr. Constantin Puiu de la Galați, a fost trimis de statul român să-l aducă acasă pe mitropolitul Visarion. Cu toate acestea, mitropolitul Visarion Puiu a rămas pentru anii grei ai bătrâneților într-o locuință din Viels Maison”, a amintit pr. Florin Țuscanu.

Mitropolitul Visarion Puiu va fi reînhumat la Vovidenia

În seara zilei de 10 august, în orășelul Viels Maison s-a anunțat moartea mitropolitului. La funeraliile sale au luat parte mulți membri ai acestei comunități și un sobor de cinci preoți. Slujba pentru marele ierarh a fost modestă, fiind condusă de protoiereul mitrofor Emilian Vasiloschi, superiorul Bisericii Ortodoxe Române din Germania. „Noi am făcut demersuri până în prezent, pe baza scrisorii patriarhale din 17 noiembrie 1939, prin care se aproba așezarea cavoului mitropolitului Visarion Puiu la Schitul Vovidenia. Având în vedere dorința sa testamentară, iată că și pe placa de la căpătâiul ierarhului aflată pe mormânt sunt scrise câteva cuvinte inspirate dintr-un psalm: «Cum voi cânta cântarea Domnului în pământ străin?». Dorim readucerea mitropolitului Visarion Puiu în liniștea Vovideniei, acolo unde el și-a pregătit din timpul vieții locul de veci. În acest sens, ne-am adresat Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care ne susține și ne acordă binecuvântare permanent pentru toate demersurile Asociației «Visarion Puiu». Prin intermediul Preasfinției Sale am înaintat Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei un raport de activitate și un memoriu prin care Asociația «Visarion Puiu» solicită acordarea binecuvântării arhierești pentru întocmirea demersurilor necesare la nivel diplomatic pentru readucerea acasă a rămășițelor pământești ale mitropolitului Visarion Puiu. Astfel, am primit binecuvântare ca să ne ocupăm de toate cele necesare exhumării, transportului în țară și reînhumării, în cadrul unei procesiuni, la Vovidenia a mitropolitului. Considerăm că aceste demersuri sunt reparatorii pentru cel care s-a consumat generos în atâtea laturi ale slujirii Bisericii, dar și a semenilor săi. Visarion Puiu, cel care a înființat prima eparhie ortodoxă română din afara granițelor țării, poate fi recomandat tuturor ca un model de misionar râvnitor, de păstor înțelept care a știut să-și impună punctul de vedere într-o perioadă tristă în care țara și Biserica noastră au avut multe suferințe”, a menționat pr. Florin Țuscanu.

Demersuri pe lângă autoritățile din Paris

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, alături de părintele Florin Țuscanu, va merge în luna mai a acestui an la Paris pentru a discuta cu preoții de la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” de pe strada Jean de Beauvais, care administrează mormântul mitropolitului Visarion Puiu. Vor fi făcute demersuri la nivelul Ambasadei României la Paris și la nivelul Primăriei Paris. „Toate aceste demersuri se vor derula cu binecuvântarea Patriarhiei Române, mai ales că anul viitor se împlinesc 50 de ani de la moartea mitropolitului Visarion Puiu”, a spus pr. Florin Țuscanu, care și-a exprimat nădejdea că osemintele mitropolitului Visarion Puiu vor ajunge în țara noastră în cursul anului viitor.

Comentarii Facebook


Știri recente