Domnul vine și se descoperă într-o inimă plină de liniște, spune PS Ignatie despre Profetul Ilie, văzătorul de Dumnezeu

Preasfințitul Părinte Ignatie a oficiat Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul la Mănăstirea Florești, care și-a serbat luni ocrotitorul spiritual. Ierarhul a descris în omilia sa personalitatea „profetului de foc” și învățătura pe care ne-o oferă viața acestuia.

„Dacă ar fi să concentrăm într-un singur cuvânt personalitatea duhovnicească a acestui proroc din Vechiul Testament, am avea la îndemână şi ne-ar veni în minte cuvântul «foc»”, a spus Episcopul Hușilor. Viața acestuia a fost plină de „focul” râvnei și fervorii pentru credința cea adevărată.

„Întreaga viață a profetului a fost o mărturisire a credinței, a relației personale cu Dumnezeul Cel Adevărat”, a continuat Preasfințitul Părinte Ignatie.

Însă, după ce Dumnezeu a trimis, pe Muntele Carmel, foc care a mistuit jertfa profetului, pe Muntele Horeb i S-a arătat în cu totul alt fel. „De ce Dumnezeu a considerat să I se descopere… nu conform firii energice a Sfântului Proroc, ci în adiere de vânt? (…) L-a învățat pe profetul «de foc» că Dumnezeu se arată numai în liniște și în pacea lăuntrică a omului”, a subliniat părintele episcop.

„Sfântul Irineu de Lyon ne spune că această descoperire, în adiere lină de vânt, a lui Dumnezeu, este și o profeție despre venirea lui Mesia în lume. El va veni blând și pașnic și nu «va rupe trestia zdrobită și nici nu va stinge feștila fumegândă»”, a adăugat ierarhul.

„Va veni lin și pașnic; așa se așază Hristos în inima omului. Acest lucru îl învățăm din viața Sfântului Ilie, că Dumnezeu vine în liniște”, a încheiat Episcopul Hușilor.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Ignatie a hirotesit-o întru stavroforă pe Preacuvioasa Maică Firmiliana Gherasim, stareța Mănăstirii Florești.

Cu ocazia hramului, la muzeul mănăstirii a fost expusă salba cu obiectele de podoabă ale icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Florești, odor păstrat la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din municipiul Vaslui.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente