Doctorul creștin nu vede în omul bolnav o maşină de reparat, spune preşedintele Fraternităţii Medicilor Ortodocşi din Franţa

În urmă cu puţin timp, Fraternitatea Medicilor Ortodocși „Sfântul Luca al Crimeei” din Franţa şi-a reales președintele în persoana medicului Claudia Tănase.

Surprinzător sau nu, asociaţia a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani de mai mulţi medici români împreună cu Pr. Răzvan Ionescu, parohul comunităţii româneşti „Sfânta Genoveva și Sfânta Parascheva” de la Paris.

În urma unui dialog purtat recent cu dr. Claudia am aflat mai multe detalii despre organizaţia fondată la iniţiativa doctorilor din diaspora. Aceștia au simţit nevoia, „într-o țară laică unde credința personală este exilată în spațiul privat”, să „strângă rândurile” şi să raporteze la „dificultățile întâmpinate în viața profesională într-un mod duhovnicesc”.

„Scopul nostru inițial a fost să ne cunoaștem, să ne sprijinim, să ne împărtășim greutățile, întrebările, problemele, să ne susținem reciproc”, a rememorat Claudia Tănase.

Modul în care medicii din Hexagon redactează scrisorile medicale adresate colegilor a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru fondarea fraternităţii.

Ne-a plăcut mult cum doctorii francezi își încep scrisorile medicale: cher confrére sau chère consoeur, adică dragă frate sau dragă sora. Ni s-a părut foarte frumoasă ideea de a-l considera pe colegul nostru frate sau soră, cu atât mai mult întru Hristos, de aceea am ales că asociația noastră să se numească Fraternitatea Medicilor Ortodocși.

Alegerea ocrotitorului a fost relativ simplă. „Îl prețuim foarte mult pe Sf. Luca al Crimeei, a fost un model de dăruire și jertfă că doctor. Îl simțim foarte aproape prin faptul că ne-a fost contemporan, a fost prigonit și a suferit pentru Hristos și Biserica Sa”, a spus dr. Claudia.

”Este modul nostru de a-L mărturisi pe Hristos în Occident

Înființarea asociației a reprezentat reacția medicilor creștini față de societatea actuală care „tinde să reducă omul la o mașină bună de reparat și eventual să producă și profit din aceasta”.

„Noi ne dorim să amintim medicilor și să ținem vie iubirea de oameni și de Dumnezeu care i-au insuflat atunci când și-au ales această meserie. Doctorul creștin nu vede în omul bolnav o mașină de reparat, ci are în față lui o persoană întreagă, vede în cel bolnav pe însuși Hristos care așteaptă să fie îngrijit”.

Din Fraternitate fac parte în principal medici, dar se regăsesc şi asistente, infirmiere, psihologi etc. „Nu ne-am dorit să fie o asociație exclusivistă”, a mărturisit dr. Claudia care a precizat că asociația depăşeşte graniţele Franţei şi inlcude „medici ortodocși ruși, greci care au primit cu entuziasm inițiativa”.

Alături de cei care coordonează asociaţia se va afla întotdeauna un „medic de suflete”, a subliniat Claudia. „În consiliul de conducere este stipulat ca întotdeauna să fie un preot ortodox, care să ne ajute să menținem direcția ortodoxă a Fraternității Medicilor”.

Fraternitatea şi MOREOM

Deşi administrativ fraternitatea nu este legată de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale (MOREOM), asociația s-a bucurat întotdeauna de ajutor din partea Bisericii.

În Biserica Ortodoxă Română, prin MOREOM, am găsit încă de la început sprijin și încurajare pentru activitățile noastre.

Legătura dintre cele două instituţii s-a întărit prin diferite proiecte comune.

„Am oferit expertiza noastră medicală la cursurile de bioetică ale Centrului Dumitru Stăniloae, oferind perspectiva medicului, pe lângă cea a teologului”.

„Alte activități dragi sunt taberele de copii ale Mitropoliei. În mod regulat, Fraternitatea a fost solicitată pentru a oferi asistență medicală copiilor și personalului participant la tabără”.

Proiecte

În cei cinci ani de funcţionare, Fraternitatea a organizat numeroase conferinţe și dezbateri pe subiecte „legate de actualitatea medicală, de bioetică, despre integrarea trăirii creştine în practică medicală”.

„Am avut conferințe legate de preocupările de moment ale societății occidentale: eutanasia, îngrijirile paliative, sfârșitul vieții, dar și de încăpățânarea terapeutică sau despre prelevarea de organe”.

„Am avut, de asemenea, conferințe legate de alimentație, de beneficiile postului, despre factorii nocivi din mediu care ne pun în pericol sănătatea”.

Unul dintre punctele forte ale anului 2019, l-a reprezentat colaborarea cu Arhid. Sorin Mihalache.

„Pe de o parte l-am avut ca invitat conferențiar la noi, pe de altă parte Fraternitatea a fost invitată la primul Congres de Medicină și Spiritualitate organizat de München. Dânsul a fost liantul dintre noi, cei din Franța, și medicii din România și din alte țări europene”.

Momentul Colectiv

Fraternitatea s-a implicat şi în ajutorarea victimelor de la Colectiv. Imediat după producerea dramei a fost demarată o colectă în bani care, prin suma strânsă, a „depășit așteptările” organizaţiei.

„Doar în câteva ore am reușit să strângem câteva mii de euro din care am cumpărat materiale medicale pe care le-am trimis în țară la spitalele care îngrijeau pacienții arși”.

„Chiar unul dintre doctorii din România este membru al Fraternității și cu el am colaborat ca să existe o întrebuințare cât mai bună a materialelor medicale cumpărate din banii strânși”.

Pe lângă colecta realizată, cei din Fraternitate au fost contactaţi de Ambasada României din Franța pentru a asigura traducerea medicală de specialitate la transferul uneia dintre victimele tragediei.

„Unul dintre medicii noștri a fost prezent pe aeroport când avionul românesc a aterizat, însă, din nefericire, pacientul respectiv, care era într-o stare critică, nu a rezistat drumului. Chiar și așa, medicul nostru a intermediat legătura dintre cele două echipe și a ajutat la realizarea formalităților”.

Pe lângă conferinţe şi dezbateri pe teme medicale, ca proiecte de viitor în cadrul Fraternităţii se numără şi facilitarea unor stagii de pregătire în Franţa pentru studenţii români.

„O mare dorință de-a noastră este să organizăm pentru membrii noștri un pelerinaj la Sfântul Luca al Crimeei”, a precizat preşedintele Fraternităţii.

Dr. Claudia Tănase este născută în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila”. Din 2005 se află în Franţa unde a continuat studiile medicale, iar din anul 2008 lucrează ca medic specialist în Anestezie Reanimare. În prezent profesează ca anestezist pediatru la Spitalul Bicêtre, din regiunea pariziană.

Foto credit: Facebook/Fraternitatea Medicilor Ortodocşi „Sf. Luca al Crimeei”

Comentarii Facebook


Știri recente