Doar 6,75% din populația Albaniei mai este ortodoxă: O analiză a declinului demografic

Revista americană Medium a publicat în februarie o analiză a declinului demografic pentru ortodocșii din Albania.

Albania este cunoscută pentru diversitatea sa religioasă, care include o populație ortodoxă semnificativă. La începutul secolului 20, avea o pondere religioasă de 70% musulmani, 20% ortodocși și 10% catolici. Cu toate acestea, recensământul din 2011 a arătat că populația ortodoxă din Albania a scăzut la doar 6,75%, o scădere semnificativă.

Mulți au fost sceptici cu privire la acest declin drastic, deoarece percepția lor asupra populației se baza pe recensământul din 1927. Cu toate acestea, declinul este real și a fost atribuit unei scăderi a fertilității, unei rate mai mari de emigrare, precum și secularizării, se precizează în articolul citat.

Scăderea fertilității a fost mai pronunțată în rândul populației ortodoxe în comparație cu alte grupuri, în primul rând din cauza ratelor de alfabetizare mai ridicate, în special în rândul femeilor.

Emigrarea a fost o tradiție veche în rândul populației ortodoxe din Albania, chiar și înainte de 1945. Albanezii ortodocși au fost, din punct de vedere istoric, mai predispuși la emigrare în comparație cu alte grupuri, căutând oportunități economice și politice mai bune în altă parte. Aceștia au constituit cea mai mare parte a diasporei albaneze din diferite țări, inclusiv Statele Unite, Egipt și România.

Un alt factor care contribuie la declinul populației ortodoxe este secularizarea. Acest fenomen a atins mai profund populația musulmană, dar a avut efecte și asupra ortodocșilor. Unul dintre principalele mecanisme pentru acest lucru au fost căsătoriile interreligioase. În Albania, cele mai multe căsătorii între persoane cu origini religioase diferite au avut loc între ortodocși și musulmani (de obicei bektashi). Copiii născuți în urma acestor căsătorii tind să fie mai puțin religioși decât cei născuți în gospodării în care ambii părinți aparțin aceleiași confesiuni religioase.

Studiul mai relevă că populația ortodoxă din Albania a cunoscut un declin numeric similar cu cel al altor grupuri creștine din țările cu majoritate musulmană care au aparținut Imperiului Otoman. Acest lucru se datorează unor factori demografici comparabili, care provin dintr-o dezvoltare socio-economică similară în perioada otomană târzie. Cu toate acestea, populația ortodoxă din Albania este mai integrată în societate și nu este supusă persecuțiilor cu care se confruntă aceste alte grupuri.

În viitor, se preconizează că procentul lor din populație va converge la aproximativ 5%, în timp ce practica continuă a căsătoriilor exogame îi va seculariza și mai mult.


Biserica Albaniei a trecut prin momente grele de-a lungul istoriei, fiind situată la granița dintre Răsărit și Apus. A fost oprimată de Imperiul Otoman și aproape a fost răpusă de conducerea comunistă care a declarat Albania drept primul stat ateist din lume.

Refacerea Bisericii Ortodoxe din Albania a început o dată cu venirea la conducere a Preafericitului Părinte Anastasie, ca exarh al Patriarhiei Ecumenice pentru Albania, în iulie 1991.

Citește mai multe despre Biserica Ortodoxă din Albania, distrusă de comuniști, reconstruită pe credința în Înviere.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente