Dl. Emil Constantinescu în vizită în Țara Sfântă

Astăzi, 6 iulie 2012, a avut loc o vizită a E.S. dl. Emil Constantinescu, fostul președinte al României, la Patriarhia Ierusalimului, unde a avut o întrevedere cu Preafericitul Theophilos al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina și cu alți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ierusalimului, după cum ne-a menționat Ilie Chișcari, corespondent Basilica la Locurile Sfinte. Cu această ocazie, fostul șef al Statului român s-a închinat la Biserica Sfântului Mormânt și în alte locuri de pelerinaj din Cetatea Sfântă.

De asemenea, dl. Emil Constantinescu a făcut o vizită la sediul Bisericii Luterane din Ierusalim, unde a avut o întrevedere cu Mounin Younan, Episcopul Bisericii Evanghelice Luterane din Țara Sfântă și Iordania.

În continuare, dl. Emil Constantinescu a vizitat Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim, unde a fost întâmpinat de către Preacuviosul Părinte Ieronim, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superior al Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan. După un moment de rugăciune oficiat în biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” din cadrul Așezământului românesc, a avut loc o recepție și o agapă frățească, în care dl. Constantinescu a rememorat vizita sa din anul 2000, în calitate de președinte al României, în momente foarte importante pentru comunitatea românească din Țara Sfântă.

Aceste întâlniri fac parte din programul de vizite pe care E.S. dl. Emil Constantinescu îl desfășoară în aceste zile în statul Israel. Fostul șef al statului român a avut întrevederi și cu diferiți reprezentanți ai statului Israel, între care dl. Shimon Peres, președintele Israelului, dl. Avigdor Lieberman, ministru de externe și vice prim-ministru al Israelului, ministrul corpului diplomatic al culturii și alții. De asemenea, dl. Emil Constantinescu

a făcut o vizită la sediul Ambasadei Române din Tel Aviv.

În zilele următoare, dl. Emil Constantinescu va efectua o vizită în Ierihon, la invitația dlui Kamel Hamed, Guvernatorul Ierihonului și al Văii Iordanului. De asemenea, va vizita biserica și complexul Așezământului Românesc de la Ierihon, de care dl. Constantinescu este legat prin participarea, la data de 5 ianuarie 2000, în calitate de președinte al României, la slujba de sfințire a locului și a plăcii inaugurale de către Preafericitul Teoctist și numeroși membri ai Sfântului Sinod ai Bisericii Ortodoxe Române. În discursul rostit cu acea ocazie, dl. Emil Constantinescu declara că „mult timp oamenii vor vorbi despre ceea ce astăzi se ctitorește, așa cum mult timp oamenii se vor osteni să vorbească despre semnificația acestui loc, pentru că ne aflăm pe un pământ binecuvântat de Dumnezeu, un pământ pe care de mii de ani oamenii l-au râvnit și l-au lucrat, un pământ pe care s-au construit edificii care au înfruntat timpurile până în ziua de astăzi… Eu văd biserica din Ierihon ca o ctitorie a întregii țări și ca o împlinire a destinului României la 2000 de ani de la nașterea Mântuitorului. Lăcașul ce se va ridica aici va fi pentru credincioșii din România un semn al participării la o creație a Domnului, ce se înălța peste întreaga lume, și-n același timp acea casă a rugăciunii în care ne regăsim ca români în fața lui Dumnezeu.” De aceea, dl. Emil Constantinescu dorește să reviziteze mâine acest loc atât de important pentru spiritualitatea românească.

Comentarii Facebook


Știri recente