Directorul publicațiilor Lumina: Lucrarea Bisericii în societate este discretă, dar plină de speranță și iubire

Părintele Nicolae Dascălu, directorul publicațiilor Lumina, a acordat săptămâna trecută un interviu website-ului Europa Liberă. În discuție au fost abordate și teme sensibile, cum ar fi războiul, lipsa de încredere în politicieni sau problematica avortului. „Lucrarea Bisericii în societatea de azi este una discretă, dar, în același timp, plină de speranță și de iubire”, a transmis consilierul patriarhal.

„Nucleul de oameni credincioși poate sta la baza reînnoirii societății, pentru că oamenii aceștia, am putea să îi numim majoritatea tăcută, dar, în același timp, activă, deci nu pasivă, oamenii lucrează în familiile lor, lucrează în biserică și de multe ori cu foarte multă discreție”, a explicat Părintele Nicolae Dascălu.

„Fiecare dintre noi, cu cât face mai mult voia lui Dumnezeu, cu atât contribuie mai mult la pacea lumii”, a mai subliniat consilierul patriarhal.

Întrebat de ce se îndepărtează tinerii de Biserică, Părintele Nicolae Dascălu a răspuns că „tinerii, totuși, au, în căutările lor, chiar dacă în modul lor de manifestare ei par a fi îndepărtați de biserică, în adâncul ființei lor, ei au o căutare și o nevoie de spiritualitate”.

„Am descoperit, în medii în care nu mă așteptam, să descopăr frumusețe sufletească, noblețe sufletească, și, zic eu, prin timp, prin harul lui Dumnezeu, prin lucrarea oamenilor, toate acestea se vor conecta unele cu altele”, a precizat consilierul patriarhal.

„Spunea Eugen Ionescu, parcă, binele este așa de firav pentru că el este veșnic și binele acesta, chiar dacă la vedere poate nu se vede, este ca un fir de apă de adâncime. Acesta circulă totuși prin arterele tineretului nostru de astăzi”.

Despre decizia Curții Supreme de Justiție din SUA, care a anulat deciziile prin care avortul a fost legalizat la nivel federal în 1973, Părintele Nicolae Dascălu a explicat că restituie statelor din  componența SUA dreptul de a-și hotărî politicile privitoare la statutul vieții umane în primele nouă luni.

„Întotdeauna trebuie să privim nuanțat lucrurile, pentru că libertatea individuală nu este absolută. Libertatea individuală se termină unde începe libertatea celeilalte persoane”, a subliniat în continuare directorul publicațiilor Lumina.

Totodată, el a rezumat dezbaterea bioetică din jurul problematicii avortului, dar a oferit și punctul de vedere al omului din Biserică în această chestiune: „Pentru noi, creștinii, orice prunc conceput este un dar de la Dumnezeu. Deci, fiind darul lui Dumnezeu, noi, ca oameni, trebuie să fim foarte atenți cum ne comportăm cu darul acela”.

Consilierul patriarhal a mai explicat de ce interzicerea avortului prin lege nu ar fi o soluție.

„Din punctul nostru de vedere, din punct de vedere spiritual, conștientizarea stării de fapt, cred eu, este mai importantă decât interzicerea sau neinterzicerea, pentru că legislația merge la suprafață. Deci, în orice societate, legislația practic este capătul exterior al vieții din societatea respectivă. Din punctul nostru de vedere, Hristos a venit în lume ca să schimbe lumea din interior”, a mai declarat părintele Nicolae Dascălu.

El a oferit și o soluție: „Sunt familii care nu pot avea copii. Cred că aici, în zona aceasta, trebuie să ne gândim, pentru că sunt familii care ar dori să aibă copii și nu pot să aibă. Unii nu vor să aibă și Dumnezeu le dă. Cei cărora Dumnezeu le dă ar trebui să-l primească și ceilalți desigur că pot înfia copii. Sunt oameni care, din dragoste de a crește un copil, înfiază”.

„Aici trebuie lucrat, la zona aceasta în care societatea nu neapărat că merge pe coerciție, pe drepturi, anularea drepturilor, ci pe o viață spirituală și morală în conformitate cu tradiția creștină”, a mai spus părintele consilier.

Citește transcrierea integrală a interviului aici.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente