Dincolo de Cruce ne așteaptă Învierea. Să nu ne oprim privirea asupra puterii mărginite a răului, spune PS Nichifor

Preasfințitul Părinte Nichifor a îndemnat credincioșii în Duminica Sfintei Cruci să nu se concentreze pe „păruta” și „mărginita” putere a celui rău, ci pe realitatea ultimă a Învierii și destinația finală a călătoriei noastre pământești: dobândirea sfințeniei.

„Dincolo de Cruce, dincolo de suferință, dincolo de boală și de moarte, Dumnezeu ne-a pus ca mărturie Învierea Sa”, a spus ierarhul.

El a explicat diferența dintre vina lui Adam și consecința păcatului său. Noi, urmașii lui, purtăm consecințele, nu și vina.

„Cu ușurință a crezut Adam mai mult demonului decât lui Dumnezeu. Și consecința acestui păcat a intrat în lume ca o boală și toți oamenii poartă consecințele păcatului lui Adam”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Nu și vina lui Adam, ci consecințele păcatului, așa cum, dacă rădăcina unui pom se sălbăticește, toată tulpina și toate ramurile se sălbăticesc. Și, până când nu se altoiește din nou, va purta urma bolii.”

„Dacă căderea lui Adam s-a făcut cu ușurință, întoarcerea la Domnul se face cu greutate, cu sfâșiere și cu durere”, a mai avertizat Preasfinția Sa. „Dar, când sufletul omului se unește cu nădejdea în Domnul, crucea este altfel dusă, pentru că omul privește spre Crucea lui Hristos”.

„De aceea, în timpul Postului Paștelui ne este pus acest drum. Mergem spre Înviere cu Crucea Domnului, ca împreună cu El să suferim, împreună cu El să nădăjduim a purta și bucuria Învierii – bucurie în care să credem și s-o mărturisim celor dragi ai noștri, rugându-ne ca tot omul să cunoască această putere, tot omul să creadă în puterea ei și să se bucure de Domnul”, a mai spus Preasfițitul Părinte Nichifor.

Astfel „împlinim cuvintele pe care le spunem la fiecare slujbă: Pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm”, a încheiat ierarhul.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a slujit duminică la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din Brusturi, județul Neamț.

Aceasta a fost întemeiată în 1992, la iniţiativa părintelui Ilarion Argatu şi a fiului său, preotul Alexandru Argatu, pe locul unde 14.000 de ostaşi români, ruşi şi germani au pierit într-o singură noapte în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Au fost prezenți Arhim. Petroniu Marin, Exarhul Zonei Neamț, Protosinghelul Siluan Antoci, starețul mănăstirii, Daniel Lozonschi, primarul din Brusturi, monahi și credincioși.

Foto credit: Arhiva Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente