Din moștenirea lui Gojdu ne-a mai rămas doar o capelă, dar moștenirea de conștiință nu ne-o poate lua nimeni

Reporterii Pro TV au realizat un material despre mănăstirea ortodoxă românească „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta. Ei s-au documentat despre istoricul ei, constatând că făcea parte dintr-o imensă avere lăsată României de filantropul Emanoil Gojdu. Țara noastră a renunțat să mai recupereze restul bunurilor, dar moștenirea de conștiință românească nu ne-o poate lua nimeni, a declarat conducătorul așezământului.

„Pe lângă moștenirea materială și moștenirea financiară pe care a lăsat-o, Emanoil Gojdu a lăsat și o moștenire de conștiință”, a spus Părintele David Pop. „Dacă pe cea materială și pe cea în clădiri am pierdut-o în proporție de 90%, iar pe cea financiară în proporție de 100%, cea de conștiință nu ne-o poate lua nimeni.”

Reporterii au stat de vorbă cu românii prezenți la slujbă. „Ei spun că toată averea lui Gojdu i-a fost dată numai pentru perioada cât trăiește, pentru toată munca lui de diplomație iar când a murit era normal să se întoarcă înapoi la statul maghiar”, a explicat o credincioasă, Liana, opinia din Ungaria despre averea Gojdu.

Averea lăsată de Emanoil Gojdu (1802-1870) statului român este estimată la aproximativ un miliard de euro.

Curțile Gojdu, în care funcționează Mănăstirea Ortodoxă „Sf. Ioan Botezătorul” de la Budapesta, este un complex de clădiri construit de fundația înființată de filantrop pentru a sprijini studiile tinerilor ortodocși români din Transilvania și Ungaria.

Ansamblul de imobile este situat între strada Király numărul 13 și strada Dob numărul 16, fiind alcătuit din șapte clădiri așezate în jurul unui pasajul cu arcade. Clădirile sunt legate între ele cu șase pasaje sau curți interioare.

Este o structură rară în întreaga Ungarie. Șirul de curți fin arcuite care legau strada Király de strada Dob prin pasajul de 200 de metri asigura protecția oamenilor din locuințe, ateliere, magazine și restaurante. Cartierul era un fel de oraș în oraș.

Mănăstirea Ortodoxă „Sf. Ioan Botezătorul” a fost înființată la Curțile Gojdu în data de 15 ianuarie 2009.

Din obștea monahală fac parte trei monahii și Protos. David Pop, care este conducătorul așezământului monahal și al Centrului misionar-pastoral și cultural „Sfântul Vasile cel Mare” din Budapesta.

Vezi și:

Foto credit: Vestitorul Ortodoxiei (arhivă)

Comentarii Facebook


Știri recente