Digitizarea Telegrafului Român s-a încheiat. Procesul a durat 8 ani

Colecția integrală a celui mai vechi ziar românesc, cu apariție neîntreruptă din anul 1853 până azi, Telegraful Român, a fost trecută în format digital. Colecția poate fi consultată, gratuit, momentan parțial, pe platforma Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Digitizarea a fost realizată de Biblioteca Judeţeană „ASTRA” din Sibiu, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu şi al Arhiepiscopiei Sibiului.

Anunțul de încheiere și prezentarea proiectului au fost organizate în cadrul Zilelor Șaguniene 2021, ediție specială.

În Sala Festivă a Bibliotecii Judeţene ASTRA au fost prezenți joi, 25 noiembrie 2021, reprezentanții instituțiilor implicate în acest proces, între care Mitropolitul Laurențiu al Ardealului. Din cauza restricțiilor sanitare, publicul a avut acces doar prin transmisiunea online.

„Este astăzi o zi specială pentru că suntem la sfârşitul unui proiect, un sfârşit care presupune un nou început, un proiect care a durat opt ani de zile şi în care instituţii de bază ale societăţii sibiene şi-au dat mâna pentru salvarea şi salvgardarea a ceea ce înseamnă unul dintre elementele de bază ale patrimoniului şagunian”, a spus în deschidere Pr. Emanuel Tăvală, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului.

Preşedinta Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean, a subliniat în cadrul evenimentului importanţa acestui proiect pentru învăţământul sibian şi pentru mediul cultural şi academic din Transilvania şi nu numai.

„Digitizarea acestei publicaţii este extrem de importantă pentru că asigură acestor generaţii şi generaţiilor care vin lecţii importante de bună practică în ceea ce înseamnă publicaţie, lecţii importante de istorie şi de atitudini serioase, corecte şi de bună credinţă de-a lungul timpului din partea românilor. Pentru mine este o bucurie că, în acest fel, toţi cei care vor ajunge să citească aceste informaţii, fie de pe platforma Bibliotecii «ASTRA», fie de pe platforma Mitropoliei Ardealului, vor avea acces neîngrădit la toate aceste date şi informaţii”, a spus doamna Daniela Cîmpean.

Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, Arhim. Ioachim Tomoiagă, a susţinut o prelegere intitulată „Telegraful Român, de la geneză până astăzi”, iar detaliile tehnice ale proiectului şi modalitatea de accesare online a fişierelor au fost prezentate de domnul director Ioan Mihail Cruciat.

„Partea de scanare reprezintă cam şapte procente din munca depusă pentru a se ajunge la această formă. Sunt 14.000 de pagini şi în prelucrare sunt alte câteva sute de mii de pagini”, a spus directorul interimar Ioan Mihail Cruciat.

O împlinire de început

La final, s-a adresat audienței Mitropolitul Laurențiu. Ierarhul a mulţumit partenerilor din proiect şi a subliniat că, prin eforturile oamenilor implicaţi în acest demers, patrimoniul cultural şi spiritual şagunian este mai accesibil celor interesaţi.

„Dacă Sfântul Andrei Şaguna a lăsat un legământ tainic pentru ziarul acesta ca el să aibă un viitor, şi nu stabilim noi cât este de lung, atunci contribuim şi noi cu toată dragostea, cu toată implicarea, cu toată răspunderea. Trăim acum o bucurie la o împlinire, este o împlinire de început şi vă stăm la dispoziţie cu tot ce avem noi în aşa fel încât patrimoniul şagunian să fie cunoscut de cât mai multă lume, cu ajutorul instituţiilor specializate, oameni pregătiţi şi prin contribuţia profesorilor de Teologie care pot da lămuriri în privinţa anumitor articole publicate în Telegraful Român”, a spus IPS Laurenţiu.

Vezi mai multe imagini de la eveniment pe site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente