Diferența dintre demnitate și mândrie reamintită la „regalul cultural” organizat în Focșani de Asociația Femeilor Ortodoxe

Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat sâmbătă, 22 februarie 2020, la Sala „Balada” din Focșani, evenimentul cultural-artistic intitulat „Cultură și spiritualitate în Vrancea arhaică”, la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.

În cadrul evenimentului a fost prezentată activitatea asociației în ultimul trimestru, au fost lansate două volume despre literatura și spiritualitatea românească îngrijite de etnograful Ion Cherciu, o expoziție de lucrări grafice. Etnologul Varvara Buzilă a susținut o prelegere despre simbolismul pâinii.

„Regalul cultural”, cum l-a numit IPS Ciprian, a continuat cu piese folclorice interpretate de Prof. Maria Murgoci, apoi cu intervenția antropologului Gheorghiță Geană. Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Peste 400 de persoane au participat la manifestarea apreciată de ierarhul prezent drept „un act de mărturisire a identității noastre creștine și românești”, informează Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Argumentând necesitatea demnității în vremurile pe care le trăim astăzi, Arhiepiscopul Ciprian a reamintit cuvântul de învățătură al vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, în care atrăgea atenția asupra diferenței esențiale dintre demnitate și mândrie:

Starea de umilință sau de smerenie este una interioară, care pornește de la noi spre Dumnezeu în primul rând, în sensul că ne smerim în raport cu Dumnezeu. Umilirea nu trebuie tolerată și demnitatea nu trebuie confundată cu mândria. Atunci când nu ești de acord cu cineva nu înseamnă că ești mândru, ci că susții cu argumente – întotdeauna întemeiate pe valori creștine, pe Evanghelie – nu doar un punct de vedere, ci un crez, un principiu de viață, o valoare. Așa a vrut Mântuitorul Hristos, iar Sfinții Părinți au dovedit-o, de-a lungul veacurilor, în controversele teologice care au urmat”.

Aceasta pentru că, inclusiv în ceea ce privește „întoarcerea celuilalt obraz, trebuie să nuanțăm. Mântuitorul Însuși nu a întors obrazul atunci când a fost lovit de sluga arhiereului în Grădina Ghetsimani, ci a întrebat: «Dacă am vorbit rău, dovedește ce este rău, iar dacă am vorbit bine, de ce Mă bați?» (Ioan 18, 23). Deci i-a cerut socoteală. Altfel, există riscul ca unii nu doar să minimalizeze, ci chiar să batjocorească credința noastră, folosindu-se de cuvinte din Sfânta Scriptură.

Când ai conștiința vinovăției față de cineva, atunci Mântuitorul Iisus Hristos te îndeamnă să întorci și obrazul celălalt (cf. Matei 5, 39), dar, când ești convins de principiile de viață care izvorăsc din Evanghelia Sa, trebuie să le susții cu demnitate creștină, așa cum au făcut-o eroii credinței – sfinții, eroii neamului și, în general, moșii și strămoșii noștri”, a explicat Arhiepiscopul Ciprian.

„Să oferim tuturor celor care vor să ne cunoască din sufletul acestui neam și tot ceea ce facem să facem cu demnitate creștină și românească în același timp”, a spus IPS Ciprian. Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Manifestarea culturală de sâmbătă a fost realizată în parteneriat cu Șezătoarea Basarabia, Șezătoarea București, Șezătoarea Focșani și Asociația „Platforma civică Împreună”, în cadrul proiectului național România își prețuiește tradițiile.


Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei numără până în prezent 8000 de membre și desfășoară nenumărate activități culturale, educaționale și social-filantropice.

Este continuatoarea formei de organizare a femeilor ortodoxe de pe aceeași rază teritorială a județelor Buzău și Vrancea, din perioada 1927-1948, cunoscută atunci sub denumirea „Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române – filiala Buzău”, înființată în anul 1927 de ierarhul locului din acea vreme, Episcopul Ghenadie Niculescu.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente