Dialog între tinerii români din țară și cei din diasporă, în Parohia Covăsânț, Arad

Duminică, 17 august, în Parohia Covăsânț din cadrul Arhiepiscopiei Aradului s-a desfășurat cea de a V-a ediție a Festivalului Românilor de Pretutindeni. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul a debutat duminică-dimineață cu slujba Sfintei Liturghii săvârșită de părintele paroh Mihai-Octavian Blaj împreună cu preoții însoțitori ai grupurilor din diasporă. A urmat apoi o paradă a portului popular, de la biserica ortodoxă din localitate până la Tabăra Ortodoxă de Păstrare și Conservare a Tradițiilor Românești, unde a avut loc spectacolul propriu-zis. În cuvântul rostit în deschiderea celei de-a V-a ediții, pr. paroh Mihai-Octavian Blaj, organizatorul evenimentului, a subliniat faptul că festivalul are drept scop crearea unor legături între tinerii români din țară și cei din diasporă și dorește să aducă un spirit de frățietate și comuniune între popoare, iar în mod deosebit, un gând de solidaritate și căldură sufletească pentru copiii veniți din Ucraina.

Pe scena taberei au evoluat grupuri de români din diasporă, care au prezentat cântece populare, dansuri tradiționale și obiceiuri specifice zonei din care provin, respectiv din Chișinău (Moldova) ansamblul de dansuri populare „Hora Horița”, din Ucraina a prezentat un program folcloric un grup de la Pătrăuții de Jos, din Timocul de Est (Bulgaria) au fost prezenți membrii unui ansamblu folcloric de tradiții românești, din Serbia au venit românii care trăiesc în regiunea Timocului, iar din Ungaria, românii din Gyula. Cu toții au prezentat, cu pricepere, măiestrie și sensibilitate, dansul, cântul și frumoasele costume populare românești din zonele lor de proveniență, purtând și amprenta locului. Invitați au fost membrii Orchestrei „Rapsozii Zarandului”, conduși de taragotistul Petrică Pașca, iar punctul culminant al festivalului l-a constituit invitatul de onoare, cunoscutul solist de muzică populară din Țara Lăpușului Grigore Leșe. Festivalul s-a încheiat, conform tradiției, cu „Hora Românească”. Delegatul Arhiepiscopiei Aradului la eveniment, protosinghelul Iustin Popovici, consilier cultural la Centrul eparhial, a transmis mesajul de felicitare și binecuvântarea chiriarhului. Au mai fost prezenți la acest eveniment și au luat cuvântul numeroase oficialități precum Florin Vasiloni, consul general al României în Gyula, Ungaria, Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad, Viorel Dolha, președintele Asociației Învățătorilor din România, și multe alte oficialități. Festivalul a fost organizat cu sprijinul Patriarhiei Române, al Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, al Consiliului Județean și Centrului Județean de Cultură Arad, al Parohiei și Primăriei din Covăsânț și al Asociației „Păstrătorii Tradițiilor Românești”, tot din Covăsânț, și s-a bucurat de prezența a foarte mulți spectatori, ale căror inimi au simțit și au bătut românește la unison la această manifestare de suflet dedicată românilor de pretutindeni.

Comentarii Facebook


Știri recente