Dialog cu Arhid. Mihail Bucă despre şcoala de psalţi de la Patriarhie: Cineva îi aduce de mână la strana Catedralei

Arhidiaconul Mihail Bucă a avut amabilitatea să ne vorbească, în ziua sărbătorii Sfinţilor Roman Melodul şi Ioan Cucuzel, despre şcoala de psalţi de la Patriarhie.

Deşi nu este o şcoală în adevăratul sens al cuvântului, strana Patriarhiei formează oameni de muzică, oameni care cântă pentru dragostea lui Dumnezeu şi rugăciunea semenilor. Iar numărul lor creşte şi datorită arhid. Mihail care are darul de a aduna oameni în jurul său.

„Sunt surprins să cunosc aproape zilnic tineri care se îndreaptă spre acest tip de muzică”, a spus părintele care pune chemarea pe seama lui Dumnezeu.

De multe ori, atunci când îmi cer sfatul, le spun că se angajează la un drum lung și anevoios, însă, constat de multe ori, că sunt conduși de o perseverență aproape inexplicabilă, de parcă Cineva îi aduce de mână la strana Catedralei Patriarhale.

Muzica bizantină conferă identitate şi readuce în prim plan valori parcă de mult uitate, a spus clericul.

„Mă bucur nespus că le pot da o mână de ajutor, că le pot fi îndrumător și că acești tineri pot descoperi prin acest tip de muzică frumusețile credinței noastre străbune. Consider cu tărie că este o alternativă bună pentru tineri, mai ales în contextul lumii de azi, în care, după cum observăm, aceștia se îndepărtează tot mai mult de valorile care contează cu adevărat ”.

Înainte de a învăţa muzica bizantină, trebuie să-i descoperi frumuseţea şi taina, trebuie să te îndrăgosteşti de ea, spune Arhid. Mihail Bucă. Foto credit: Basilica.ro 

Pe lângă roadele duhovniceşti, muzica psaltică „te ajută să performezi ca om, să te integrezi într-un grup și mai cu seamă te învață să lucrezi în echipă”, a precizat părintele arhidiacon.

„Binecunoscut este faptul că, din punct de vedere psihologic, instruirea muzicală a copiilor are ca rezultat accelerarea dezvoltării creierului, în mod special în secțiunile responsabile pentru procesarea sunetelor, dezvoltarea limbajului, percepția vorbirii și abilitățile de citire”.


Citeşte şi: Am fost un talent în fotbal, dar Dumnezeu a avut o altă lucrare cu mine


Un sfânt cu o voce îngerească (Sf. Ioan Cucuzel), iar altul prolific imnograf (Sf. Roman Melodul), sunt doi dintre ocrotitorii părintelui Mihail, dar şi ai grupului Tronos.

„Am evlavie deosebită față de cei doi mari sfinți imnografi ai Bisericii, întrucât sunt socotiți patroni sau ocrotitori ai cântăreților bisericești”, a spus părintele.

„Tot timpul am simțit ajutorul acestor doi sfinți”, a precizat părintele arhidiacon.

„Nu aș putea spune că există vreun moment în viața mea în care nu am simțit binecuvântarea lor. Înainte de fiecare concert sau slujbă, mă încredințez pe mine și pe membrii corului acestor sfinţi, pentru că noi nu suntem decât niște „unelte” în mâna lui Dumnezeu și a sfinților săi, prin care se transmite cuvântul viu al imnelor Bisericii”.

Pentru întreaga activitate misionară, părintele Arhidiacon Mihail Bucă a primit din partea Patriarhului Daniel Ordinul Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în anul 2014, şi Ordinul Sfântului Ioan Gură de Aur în anul 2016. Mitropolitul Teofan i-a oferit anul trecut „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

LIVE: Slujba Învierii la Catedrala Patriarhală

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel oficiază slujba Învierii la Catedrala Patriarhală. Mii de credincioși participă la eveniment pe Colina Patriarhiei. Din soborul slujitor fac parte Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieşteanul şi Paisie Sinaitul, Episcopi vicari patriarhali, precum…