Arhid. Mihail Bucă: Am fost un talent în fotbal, dar Dumnezeu a avut o altă lucrare cu mine

Arhidiaconul Mihail Bucă mărturisește într-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei, că a fost talentat la fotbal și pasionat de acest sport, dar a ales să urmeze chemarea lui Dumnezeu către Biserică și artă.

„Eram un copil de maidan care juca fotbal. Părinții mei chiar erau foarte supărați pe acest lucru – că jucam fotbal. Am fost la câteva echipe – mi-a plăcut și îmi place acest sport. Eu zic că am fost un talent în fotbal, dar Dumnezeu a avut o altă lucrare cu mine. Am schimbat macazul foarte brusc către biserică, către artă”, a spus fondatorul Grupului Psaltic Tronos.

Deși a „schimbat brusc macazul”, vocația de protopsalt a Părintelui Mihail nu este totuși întâmplătoare. Tatăl său a fost cântăreț bisericesc și practica această profesie în timpul liber.

„Mi-a insuflat astfel acest dar, iar în 1997 am ajuns la Catedrala Patriarhală. Am adunat în jurul meu niște băieți și am început să îi formez”, evocă Arhid. Mihail Bucă, amintind că denumirea Grupului Tronos vine de la Tronurile cerești și a fost oferită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Părintele arhidiacon vorbește în interviu despre modul în care lucrează cu oamenii și ce este mai important pentru a cânta Domnului.

„Cel mai greu în viață este să lucrezi cu oamenii”, subliniază protopsaltul referitor la formarea Grupului Tronos.

„Îmi doresc ca noii membri să fie oameni, iar de muzică mă ocup eu ulterior. De asemenea, țin cont și de moralitatea din rândul psalților. Cel mai greu în viață este să lucrezi cu oamenii. Să șlefuiești un suflet. Poți face ziduri, dar să șlefuiești un suflet nu este la orice pas”.

Dirijorul Tronos oferă și unele sfaturi viitorilor psalți.

„Dacă vor să vină să cânte pentru a se simți bine, să o facă. Dar nu va ține mult. Dacă vor să transmită și altora din jurul lor, atunci o vor face cu mai mare interes și bucurie. Chiar îmi doresc să vină mai mulți psalți către biserică și nu vă dați seama câte frumuseți are biserica, câte trăiri și câte nuanțe. Trebuie doar să le caute”.

„Îmi doresc ca toți oamenii din corul Tronos să dăruiască celorlați din jur: un zâmbet, o vorbă, o strângere de mână. Un om al bisericii poate dărui dragoste în mai multe chipuri și forme”.

Citește interviul integral pe evz.ro.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente