Dezlegările la pește, vin și untdelemn în Postul Sfintelor Paști

Pentru că Postul Sfintelor Paști este cel mai aspru post al Bisericii Ortodoxe, pentru cinstirea zilelor în care se săvârșește Sfânta Liturghie și pentru slăbiciunea trupului omenesc, canoanele Bisericii au rânduit pentru credincioșii ortodocși dezlegări la pește, vin și untdelemn. Astfel, în luna aprilie, în sâmbete și în duminici și în zilele de 11 aprilie (Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica), 12 aprilie (Sfântul Mucenic Sava de la Buzău), 14 aprilie (Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin), 23 aprilie (Sfântul Mare Mucenic Gheorghe), se face dezlegare la vin și untdelemn.

În ziua de 28 aprilie, când se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim, Biserica a rânduit să se facă dezlegare la pește, la fel cum s-a procedat și de Buna Vestire. Se mai face dezlegare la vin în Joia din săptămâna a cincea din post, când Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citește integral, pentru osteneala privegherii. Vinul consumat cu măsură este un medicament pentru trupul omului aflat în neputință, măsura fiind indicată de Sfântul Apostol Pavel ucenicului său, Timotei: „folosește puțin vin, pentru stomacul tău și pentru desele tale slăbiciuni” (I Timotei 5, 23). Sfinții Părinți au comparat adesea Postul Mare cu cei 40 de ani de călătorie ai poporului ales prin pustiu. Pentru a feri poporul Său de deznădejde, Dumnezeu a făcut numeroase minuni în timpul acelei călătorii. Prin analogie, Părinții Sfinți ai Bisericii au oferit acest model în explicarea celor 40 de zile de post. Deoarece ținta postului este Paștile, țara făgăduită a Împărăției lui Dumnezeu, acesta are la sfârșitul fiecărei săptămâni, precum și la începutul acesteia o anticipare specială a acelei destinații, menită să întărească voința omului pentru a parcurge cu folos călătoria duhovnicească a Postului Mare. (Articol apărut sub semnătura lui Ștefan Sfarghie și publicat în „Ziarul Lumina” din data de 1 aprilie 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…