Dezbatere despre moralitatea mass-media, la Sibiu

Biblioteca judeţeană „ASTRA“ din Sibiu a găzduit a doua manifestare sub egida „Dezbateri culturale sibiene“, organizată de Centrul Asociaţia „Studia Oecumenica“ împreună cu Centrul de Cercetare Ecumenică al Universităţii „Lucian Blaga“. La dezbatere au fost invitaţi jurnalişti şi specialişti din ţară şi din străinătate, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

A doua dezbatere culturală organizată de instituţiile menţionate a purtat titlul „Media. Moralitate şi veridicitate“. Oaspeţii Centrului de Cercetare Ecumenică din Sibiu, au fost prof. Michele Zanzuchi, directorul revistei Città Nuova din Roma, Italia, şi cadru didactic la „Centro Internazionale sulla Communicazione Sociale“ a Universităţii „Gregoriana“ din acelaşi oraş, jurnalista Doinea Jalea, a cărei carieră este legată de postul public de radio, conf. univ. dr. Ioana Narcisa Creţu, specialistă în jurnalism la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a universităţii sibiene şi jurnalistul sibian Traian Deleanu. Reprezentaţii Centrului de Cercetare Ecumenică, prof. dr. Ştefan Tobler şi lect. dr. Ciprian Toroczkai, au adresat mulţumiri invitaţilor şi participanţilor la dezbatere. Au fost prezenţi la eveniment decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel, conf. dr. Sebastian Moldovan de la aceeaşi facultate, cadre didactice, oameni de cultură şi tineri cercetători.

Misiune mediatică

Prima prelegere a fost susţinută de cunoscuta jurnalistă Doinea Jalea. Cei prezenţi au avut posibilitatea să intre pentru câteva momente în lumea captivantă a radioului, de la începuturile existenţei sale pe pământ românesc şi până în prezent. Doina Jalea a subliniat misiunea spirituală a radioului românesc în anii grei ai existenţei poporului nostru: „Vorbind de grandoarea unui act de cultură, cezarul a primit ce este al său. Este momentul să-I dăm lui Dumnezeu ce este al Lui: smerenia covârşitoare, dar cu atât mai profundă şi plină de rod cu care Biserica a ştiut să menţină vie vocaţia creştină a neamului românesc de la catedra universităţii radio. Biserica a învăţat de la modelul Hristos: «Învăţaţi-vă de la Mine că sunt blând şi smerit cu inima». Aflată în sufletul şi în firea neamului românesc, pe undele hertziene, Biserica s-a coborât din nou în lume, asemeni Apostolilor“.

Profesorul Michele Zanzucchi a prezentat câteva dintre provocările majore aduse de explozia de informaţii din mediul online, cu exemple de practică mediatică din Italia şi din alte părţi ale lumii. Acesta a ridicat mai multe întrebări care dau de gândit factorilor mass-media: „Internetul a oferit posibilitatea extinderii jurnalismului şi în rândul oamenilor care iau parte la un eveniment şi îl pot relata pe reţele de socializare sau în alte spaţii virtuale prin intermediul telefonului inteligent. S-a născut acest curent numit jurnalismul civil. Dar acest tip de jurnalism este unul adevărat? Se poate verifica veridicitatea informaţiilor?“.

Conf. dr. Ioana Narcisa Creţu a ridicat câteva probleme legate de consumatorul de presă din România, dar şi de calitatea presei scrise şi audio-vizuale din ţara noastră. În cele din urmă, jurnalistul sibian Traian Teleanu a prezentat câteva dintre experienţele sale din cei peste 13 ani de activitate jurnalistică, iar în finalul întâlnirii au fost adresate întrebări şi s-au discutat diferite aspecte ale problemelor expuse. Proiectul „Dezbateri culturale sibiene“ are ca scop promovarea dialogului social la nivelul comunităţii sibiene, având ca subiect teme de interes naţional şi internaţional, cu specific economic, social, spiritual şi moral, precum şi dezvoltarea intervenţiei comunitare prin dezbateri cu ajutorul personalităţilor în domeniu, recunoscute la nivel internaţional, naţional şi local.

Comentarii Facebook


Știri recente