Munții Bucegi. Acest pământ, aceste păduri au fost pentru sute de ani sfințite de prezența pustnicilor. Călugării părăseau mănăstirile și urcau, așa cum cântă psalmistul, în munte, pentru a-și dărui nevoințele lui Dumnezeu.
Aici au învățat din ce în ce mai bine rugăciunea inimii, aici s-au rugat pentru ei și pentru lume și în hăurile pământului și-au dat sufletele în mâinile Creatorului.
La Peștera Ialomiței peisajul îți taie respirația. Dar călugării nu au venit aici pentru a contempla turistic natura. Și-au făcut chilii, au durat biserică sub munte și au învățat că toată firea vorbește despre Creator, au învățat să-și înalțe cugetele și inimile spre Dumnezeu.
Mănăstirea, spune tradiția, e ctitoria voievodului Țării Românești Mihnea I cel Rău, fiu al lui Vlad Țepeș. Dacă a fost sau nu rău, așa cum i-a rămas porecla de la familia Craioveștilor, nu se poate spune exact. Pentru monahi și pentru pelerinii de la Peștera Ialomiței nici nu contează prea mult. El le-a dăruit nevoitorilor loc unde să-și săvârșească Tainele, unde să facă Liturghie și unde să se roage pentru răii și bunii acestei lumi. Mărturii despre nevoitorii de aici se păstrează, încă, în memoria oamenilor locului.
În peșteră nu se pot aventura prea mult turiștii. Dar, dacă pătrundeți sub munte, dincolo de altarul bisericuței, veți simți cu siguranță sentimentul de apăsare dat de colosul stâncos de deasupra. Biserica, însă, Crucea de deasupra ei, așezate anume acolo, ne dau sensul vieții noastre pe lume: ele sunt singurele care ne pot apăra de forța răului din lume, de apăsarea grijilor.
Schitul nou, ridicat la mică distanță de Peșteră, este ctitoria actualului Arhiepiscop al Târgoviștei, Mitropolitul Nifon. Pelerinii se pot caza aici, pot sta mai mult pentru a participa la slujbe și pentru a gusta măcar puțin din ceea ce au găsit, atunci când au urcat muntele, pustnicii de odinioară: liniștirea.
La ora Vecerniei, toaca îi cheamă pe toți la rugăciune. Ritmul ei se aude până departe, propagându-se printre brazi și pe undele apelor, prin norii care coboară peste creste, peste pădure, peste oameni și locuri.
(Reportaj difuzat de TRINITAS TV la 3 aprilie 2013)