Despre obscuritatea profețiilor

Sub egida Editurii Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un nou volum din scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur, cu titlul „Despre obscuritatea profețiilor”, traducere, studiu introductiv și note de Radu Mustață (București, 2013, 128p. – ISBN 978-973-616-251-0). Volumul este publicat în colecția „Credința ortodoxă”, sub îngrijirea Departamentului de Carte patristică al Editurilor Patriarhiei Române, informează Ziarul Lumina.

Omiliile Sfântului Ioan Hrisostom „Despre obscuritatea profețiilor” ne ajută să vedem mai bine modul în care creștinii din primele veacuri înțelegeau cuvântul inspirat al Sfintei Scripturi, întrucât aveau în vedere o problemă hermeneutică strâns legată de finalitatea hristică a Vechiului Testament, considerat a fi „călăuză spre Hristos”. Cele două omilii hrisostomiene traduse în volumul de față reprezintă o adevărată sinteză a genului, întrucât părintele antiohian, urmând Tradiției creștine a secolelor anterioare, recapitulează principalele argumente pe care primii apologeți creștini le-au adus în vederea apărării limbajului încifrat al Vechiului Testament, prin prefigurări și enigme. Sfântul Ioan Gură de Aur adaptează aceste argumente la o realitate specifică comunității creștine din Antiohia celei de-a doua jumătăți a secolului al IV-lea d.Hr. și, de aceea, cele două omilii dau mărturie despre lupta Sfântului Părinte împotriva influenței pe care sinagoga continua să o exercite asupra unora dintre contemporanii săi creștini. Pornind de la această temă cu caracter apologetico-polemic, exhortația hrisostomiană se îndreaptă, de asemenea, împotriva judecării și osândirii semenilor (în cea de-a doua cuvântare) și îndeamnă la cercetarea și osândirea neîncetată a propriilor greșeli și păcate.

Pe lângă valoarea documentară pe care o prezintă pentru cei interesați de istoria doctrinei și a exegezei creștine, în general, sau mai ales de interpretarea Sfintei Scripturi în Antiohia secolului al IV-lea d.Hr., cele două omilii „Despre obscuritatea profețiilor” au menirea de a-i face pe credincioșii contemporani mai atenți la citirea Sfintei Scripturi, din care creștinii din primele veacuri căutau să culeagă și să înțeleagă adevărul mântuitor, ca dintr-o comoară ascunsă în țarină, după modelul pildei din Sfânta Evanghelie după Matei 13, 44: „Asemenea este Împărăția cerurilor unei comori ascunse în țarină, pe care, găsind-o un om, a ascuns-o și de bucuria ei se duce și vinde tot ce are și cumpără țarina aceea”.

Lucrarea poate fi achiziționată de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6, accesul se face din strada 11 Iunie), Librăria „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, lângă Biserica Krețulescu), Galeriile „Cuvântul vieții”, prin comandă pe internet la adresa [email protected], precum și de la pangarele bisericilor și mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente