Despre blândețe în jurul bătrânului Sfânt Serafim: PS Damaschin către tineri la Sihăstria Putnei

Cu prilejul cinstirii unuia dintre ocrotitorii Sihăstriei Putna, Sf. Serafim de Sarov, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a vorbit tinerilor prezenți în tabăra de iarnă la Putna despre blândețe.

„Stăm în jurul unui bătrân, Sf. Serafim din Sarov; când ne uităm în sfânta icoană îi vedem chipul încărunțit și puțin aplecat de spate”, le-a indicat unul dintre cei mai tineri ierarhi studenților aflați miercuri în biserica Mănăstirii Sihăstria Putnei.

Icoana Sf. Serafim de la Sihăstria Putnei. ©Doxologia

Preasfinția Sa le-a spus că Sf. Serafim, asemenea Sf. Nicolae și a altor cuvioși, este „chip blândeților”.

În sensul dobândirii acestei virtuți, ierarhul le-a oferit recomandarea pe care însuși a primit-o la începutul lui 2019 de la starețul așezământului său de metanie, un cuvânt din Pateric: „Cu un cuvânt bun și pe cei răi îi faci buni și cu un cuvânt rău și pe cei buni îi faci răi”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților le-a mai spus tinerilor că blândețea este „rod al Duhului Sfânt” și chiar dacă unii sunt mai iuți, alții mai calmi din fire, pot câștiga această virtute.

„Adevărata blândețe nu este cea pe care o ai tu din fire, ci cea pe care o câștigi chemându-l pe Duhul Sfânt. Atunci când Duhul lui Dumnezeu cuprinde inima omului, o curăță de toate cele care țin de firea aceasta căzută, păcătoasă, plină de mânie, de răzvrătire, de iuțime”.

„Aceasta este blândețea cea adevărată și cea pe care Dumnezeu o răsplătește”.

Copii rugându-se în biserica Mănăpstirii Sihăstria Putnei. ©Doxologia

”Ce judeci la altul în aceea sigur vei cădea

Referitor la îndreptarea aproapelui cu „duhul blândeții”, despre care vorbește Sf. Ap. Pavel, ierarhul a subliniat că este esențială.

„Duhul cu care vorbim, duhul cu care lucrăm, acela este cercetat de Dumnezeu. Nu partea din afară, nu partea văzută, nu ceea ce nouă ni se pare că e drept, corect, bun și după lege”.

„El citește la cele dinlăuntru”, a continuat Preasfinția Sa, „Ce te pornește pe tine să faci sau să spui asta sau cealaltă? Dragostea ta față de fratele care este în neștiință, în ignoranță, căzut sau ca să te arăți tu cât de mare și puternic ești?”.

Astfel, în concluzia omiliei, Preasfințitul Părinte Damaschin a atras atenția că „atunci când te arăți mare și puternic Dumnezeu îți arată cât de mare și de puternic ești”.

„E lege duhovnicească: Ce judeci la altul în aceea sigur vei cădea și tu, dacă nu intervine cât mai repede, în intervalul dintre judecată și cădere, pocăința care anulează această lege”, a conchis PS Damaschin.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente