Deschiderea oficială a Simpozionului Național Monumentul – Tradiție și Viitor, la Iași

În Aula Veche a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, a avut loc luni, 14 octombrie 2013, începând cu ora 17:00, deschiderea lucrărilor celei de-a XV-a ediții a Simpozionului Național „Monumentul – Tradiție și Viitor”. Manifestarea reunește specialiști din domeniile cercetării, restaurării și conservării monumentelor istorice și se înscrie în cadrul programului evenimentelor culturale dedicate sărbătorilor Iașului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Debutul evenimentului s-a făcut în prezența Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Preasfințitului Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iași. Printre participanții la manifestare s-au numărat și Mugur Cozmanciuc, secretar de stat al Ministerului Mediului și Pădurilor, Marius Sorin Dangă, viceprimar al municipiului Iași, și Alexandru Muraru, director general al Institutului Național al Patrimoniului.

Înainte de deschiderea oficială, a fost adus un omagiu celor care au participat la edițiile anterioare ale simpozionului, dar care acum nu se mai află printre noi. Apoi doamna Aurica Ichim, coordonator al evenimentului, a început prin a mulțumi Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan pentru sprijinul și participarea activă în cadrul ultimelor ediții ale manifestării culturale. În cuvântul adresat, Întâistătătorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a menționat că trebuie „să nu fie uitate monumentele ce au răsărit atât de frumos din acest pământ al Moldovei și din alte zone pentru că ele au nevoie de oameni în care pulsează viața ca să nu devină monumente moarte sau părăsite. Monumentul în sine este o realitate minunată și minunat este faptul că, într-o lume preocupată în mare parte de consum, sunt oameni care încearcă să îndepărteze nenumăratele obstacole puse în fața readucerii la suprafață a adevăratelor bogății dintre bunurile materiale existente în țara noastră. Să vă dăruiască Domnul puterea să faceți astfel încât această bogăție să nu fie răpită în niciun fel”. În continuare, discursul s-a concentrat pe faptul că „Iașul este împodobit cu câteva monumente care au fost aduse la suprafață datorită lucrării dumneavoastră, de la Teatrul Național până la Biserica «Sfinții Trei Ierarhi», Biserica Banu sau Biserica «Sfântul Sava», pe care vă îndemn cu toată inima să le vizitați. Vă invit să vă imaginați cum ar fi dacă toate bisericile ar arăta ca Biserica «Sfântul Sava» și cum ar fi dacă toate monumentele laice ar fi asemenea Teatrului Național. Cât de mult s-ar schimba fața țării, iar trecătorii vor primi odihnă sufletească văzând atâta armonie, bună așezare, frumusețe și determinare pentru a depăși atâtea obstacole. Vă doresc să aveți dezbateri și concluzii minunate și să nu treacă prea multă vreme până când Palatul Culturii sau Așezământul mitropolitan vor fi finalizate. Dumnezeu să vă aibă în pază și să vă dăruiască în continuare aceeași hotărâre pentru a fi slujitorii monumentelor”, a concluzionat ierarhul. Mai departe a luat cuvântul Preasfințitul Petru Gherghel, vorbind despre monumente ca expresie a geniului uman ce aduce laudă Creatorului. Doamna Lăcrămioara Stratulat, director general al Complexului Muzeal Național „Moldova”, a ținut să-și exprime bucuria pentru proiectele care au continuitate în România, printre care și acest simpozion, și să remarce faptul că „orașul Iași este o excepție de la tendința generală de a dărâma mai mult decât de a construi”.

Distincții de vrednicie pentru cei care au susținut activitatea simpozionului

În cadrul festivității de deschidere s-au acordat câteva trofee pentru cei care au sprijinit activitatea Simpozionului Național „Monumentul – Tradiție și Viitor” pe parcursul celor 15 ani de existență. Părintele Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, a primit un trofeu de excelență „pentru asigurarea de suport duhovnicesc constant și merite deosebite în susținerea desfășurării Simpozionului «Monumentul – Tradiție și Viitor»”.

Evenimentul se desfășoară în perioada 14-17 octombrie 2013 și este organizat de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Academia Română, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Iași, Institutul Național al Patrimoniului București, Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași și Uniunea Națională a Restauratorilor Monumentelor Istorice. Ediția a XV-a cuprinde patru secțiuni: Monumentele și istoria lor, Monumente și arhitectură, Tehnici și tehnologii de restaurare și Viața monumentelor urbane. Pe lângă vizitele de documentare la diferite obiective istorice din Iași, evenimentul mai include vernisajul expoziției „Călător prin Moldova de altădată – monumente văzute de artiști, arhitecți și fotografi din secolele XVII-XX”, organizată de Biblioteca Academiei Române, Institutul Național al Patrimoniului și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Unirii, dar și lansarea volumului „Monumentul XIV”, Iași, 2013, coordonat de Mircea Ciubotaru, Aurica Ichim și Lucian Lefter și prezentat de către Mihai Dim. Sturdza. De asemenea, se va lansa și albumul Simpozionul „Monumentul – Tradiție și Viitor” Iași. 15 ediții în slujba patrimoniului național, prezentat de prof. univ. dr. Ioan Opriș.

Comentarii Facebook


Știri recente