Începând cu Duminica Floriilor, creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Mare sau a Sfintelor Pătimiri. În toate bisericile se oficiază, zilele acestea, slujbele Deniilor. Acestea invită credincioșii la pocăință și la o adâncă trăire duhovnicească.
„Cuvântul denie vine din limba slavă și înseamnă priveghere. Sunt slujbe de priveghere și de fapt au tipicul utreniei. Sunt utrenie pentru a doua zi. Toate deniile au un pronunțat caracter eshalogic. În Evanghelia după Matei în capitolul XIV Mântuitorul cu ucenicii ieșind pe Muntele Măslinilor, atunci, în Săptămâna Patimilor, le-a vorbit despre eshatologie și Mântuitorul a terminat cu acest îndemn: Privegheați și vă rugați”, a , explicat pentru TRINITAS TV ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului
Săptămâna Mare este și cea mai veche perioadă de post consemnată de tradiția Bisericii primare. După uniformizarea datei de prăznuire a Sfintelor Paști, hotărâtă la Sinodul I Ecumenic, Biserica a extins postul la încă 40 de zile care, adăugându-se Săptămânii Mari, preced Sărbătoarea Învierii Domnului.