Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

În această seară, în toate bisericile ortodoxe s-a săvârșit slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și Denia celor 12 Evanghelii. La Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și un sobor de preoți și diaconi, după cum informează arhiram.ro.

Fiecare dintre ierarhi a citit câte o Sfântă Evanghelie urmați fiind de către ceilalți slujitori ai Catedralei. Pericopele evanghelice ale acestei slujbe alcătuiesc un tablou complet al suferințelor Mântuitorului, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe Cruce.

În timpul Antifonului al XV-lea de la Denia celor 12 Evanghelii, în dangătul clopotului, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a adus din Sfântul Altar în mijlocul bisericii Sfânta Cruce pe care este pictată răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a ținut și un cuvânt de învățătură în care a prezentat în mod succint evenimentele descrise în cele 12 pericope evanghelice.

Conform Sinaxarului citit la această slujbă, în Sfânta și Marea zi Vineri se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și înainte de toate Crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El.

Comentarii Facebook


Știri recente