Denia Acatistului Bunei Vestiri, la Catedrala mitropolitană din Iași

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit aseară, la Catedrala mitropolitană din Iași, Denia Acatistului Bunei Vestiri. La slujbă au asistat credincioși din Iași care s-au rugat și au ascultat cu evlavie imnul acatist.

La Catedrala mitropolitană din Iași a fost oficiată aseară Denia Acatistului Bunei Vestiri, care este Utrenia zilei de a doua zi (n.r. sâmbătă). Potrivit rânduielii tipiconale, slujba, oficiată de PS Calinic Botoșăneanul, a debutat cu rugăciunile începătoare, după ce s-a dat binecuvântarea. A urmat cădirea sfântului lăcaș, citirea celor șase psalmi ai Utreniei, ectenia cea mare, „Dumnezeu este Domnul” și troparul acatistului, „Porunca cea cu taină”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În continuare s-a citit Catisma a XVI-a cu ectenia mică, apoi s-a cântat condacul acatistului, „Apărătoare Doamnă”.

„Slujba a continuat cu citirea icoaselor și condacelor Acatistului Bunei Vestiri. În fața icoanei Maicii Domnului a fost așezat analogul, începându-se cu icosul I, «Îngerul cel mai înainte stătător». După primele trei icoase și condace s-a cântat «Apărătoare Doamnă» și s-a citit din cuvintele acatistului în două stări. Au urmat celelalte trei icoase și condace, iar apoi s-a citit cealaltă parte a cuvântului acatistului. În continuare s-a rostit Psalmul 50 și canoanele, apoi s-au cântat Catavasiile Bunei Vestiri. Rânduiala a mai cuprins citirea Evangheliei, a Stihirei hramului Născătoarei de Dumnezeu și a următoarelor icoase și condace ale acatistului. După cântarea a VI-a s-au citit șase icoase și condace. Condacul al XIII-lea s-a cântat de trei ori, apoi s-a rostit icosul I, după care s-a cântat din nou «Apărătoare Doamnă» și s-a citit sinaxarul. La cântarea a IX-a s-a cântat «Ceea ce ești mai cinstită», care a fost urmată de luminânda «Taina cea din veac». Au urmat laudele Născătoarei de Dumnezeu din Triod, Doxologia Mare, «Sfinte Dumnezeule», troparul acatistului, ecteniile și apolisul”, a menționat arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași.

Denia Acatistului Bunei Vestiri este legată de minunata salvare a Constantinopolului atacat de perși și avari, la 7 august 626, în timpul împăratului Heraclius.

„Această slujbă ne aduce aminte de înaintașii noștri. Imnul acatist s-a citit pentru prima dată la 7 august 626, în timpul împăratului Heraclius, când cetatea Constantinopolului era în mare primejdie să fie ocupată de turci. Maica Domnului este cea care a intervenit atunci, povățuindu-l pe patriarhul Serghie al Constantinopolului să citească acest acatist pentru ca cetatea să fie izbăvită. În cadrul acestei slujbe, care se oficiază o dată pe an, fiecare credincios conștientizează starea sa de păcătoșenie. El înțelege că trebuie să se roage Maicii Domnului cu multă dragoste. Venind la această slujbă de seară, fiecare credincios trebuie să aducă o osteneală Bunului Dumnezeu, prin închinare, prin metanii, prin rugăciune și prin șederea în sfânta biserică cât mai mult. Fiecare conștientizează că trebuie să-l ierte pe fratele său, trebuie să facă milostenie, trebuie să se împace și să se pregătească pentru spovedanie și împărtășanie”, a spus arhim. Dosoftei Șcheul.

Comentarii Facebook


Știri recente