Demersuri pentru restaurarea bisericii românești din Philadelphia, SUA

Parohia ortodoxă română „Sfânta Treime” din Philadelphia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a celor două Americi, a organizat sâmbătă, 16 februarie, o reuniune dedicată tinerilor, cu scopul strângerii de fonduri pentru restaurarea lăcașului de cult, informează „Ziarul Lumina”.

Secularizarea tot mai acută a societății obligă păstorii de suflete să caute oile rătăcite, să iasă în drumul rătăcirii lor și să le explice adevăratul sens al drumului lor. De aceea, părinții duhovnicești trebuie să fie într-o continuă trezvie, ca să fie capabili să întoarcă și să preschimbe lucrările vrăjmașului. În acest context, Parohia ortodoxă română „Sfânta Treime” din Philadelphia, împreună cu Comitetul AROLA (The Association of Romanian Orthodox Ladies Auxiliaries) și cu Consiliul parohial, a organizat un bal dedicat tinerilor din parohie cu ocazia zilei Sfântului Valentin din tradiția americană. „Scopul evenimentului a fost unul caritabil și a fost motivat de necesitățile parohiei care are nevoie de sprijin financiar, dar și de unirea tuturor energiilor enoriașilor și iubitorilor acestui monument istoric din orașul «iubirii frățești». În scopul ușurării acțiunii de strângere de fonduri pentru restaurare, pe site-ul parohiei (www.holytrinityphiladelphia.org), credincioșii pot găsi și un buton pentru Paypal, destinat celor ce doresc să ajute biserica, dar nu au timp să o viziteze personal sau locuiesc departe”, a precizat pr. paroh Nicolai Buga.

Biserica comunității ortodoxe românești din Philadelphia este una din cele zece biserici vechi ale orașului, ea fiind construită în anii 1815-1816. La început, lăcașul de cult a aparținut comunității protestante, dar, din cauza scăderii numărului membrilor acestei comunități, biserica și clădirile aferente au fost donate în 1972 comunității ortodoxe românești. „Edificiul Bisericii «Sfânta Treime» este din anul 2007 în curs de restaurare. După ce s-au refăcut acoperișul și zonele deteriorate ale zidăriei din cărămida pereților exteriori, s-a trecut la restaurarea interiorului sfântului lăcaș.

În acest moment s-a terminat refacerea podelei bisericii și se lucrează la refacerea instalației electrice, precum și a celei de încălzire și aer condiționat. În câteva zile, vor începe lucrările de curățire a pereților interiori, de îndepărtare a tencuielor deteriorate și de reparare a fisurilor din ziduri. Se vor reface părțile deteriorate al decorației în stucatură, se va curăța pictura decorativă, după care se va repicta biserica, potrivit erminiei bizantine”, a mai menționat părintele paroh.

De curând, Parohia ortodoxă română „Sfânta Treime” din Philadelphia a implementat un sistem nou de transmitere a informațiilor de la parohie către enoriași, aceasta pentru ca între preotul paroh, epitropi, enoriași și susținători ai parohiei să fie o comunicare mai bună și mai eficientă.

Comentarii Facebook


Știri recente