Delegație franceză în pelerinaj la mănăstirile din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

O delegație franceză condusă de Preasfințitul Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, s-a aflat în această săptămână în pelerinaj la mănăstirile din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului. În ziua de 11 iulie, Preasfinția sa a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Municipiul Curtea de Argeș, potrivit eparhiaargesului.ro. În cuvântul rostit cu această ocazie, Preasfinția Sa a arătat cât de important este tezaurul spiritual, cultural și istoric aflat în cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, care trebuie promovat spre a fi cunoscut de toate popoarele din Europa și de pe întreg mapamondul. Fiind de profesie arhitect, Preasfinția sa a admirat frumusețea Catedralei Arhiepiscopale și a evidențiat aportul deosebit al arhitectului francez André Lecomte du Noüy, care a restaurat biserica în timpul regelui Carol I.

Preasfințitul Marc Nemțeanul, a fost hirotonit arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale în data de 7 mai 2005. S-a născut în anul 1958 la Paris, într-o famile catolică, având numele de Marc Alric. A absolvit Institutul de Urbanism al Universității Paris VIII și Facultatea de Arhitectură în anul 1981. Marc Alric s-a convertit la ortodoxie în anul 1987. În anul 1990, pe când vizita România, în urma unui dialog pe care l-a avut cu părintele Paisie Olaru, a intrat frate la Mănăstirea Sihăstria, fiind tuns întru monahism și hirotonit diacon în anul 1992, iar în 1994 a fost hirotonit preot. De asemenea, a studiat teologia la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloaie” din Iași, absolvind cursurile acestei facultăți în anul 1995.

În anul 1996 s-a întors în Franța. A fost preot la parohiile din Louveciennes și Bordeaux și monah la Mănăstirea Sfântul Siluan din Franța. În anul 2005, la propunerea Înalt Prea Sfințitului Iosif, Mitropolitul pentru Europa Occidentală și Meridională, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales episcop vicar.

Hirotonia ca episcop a fost săvârșită la data de 7 mai 2005, în Biserica Sfinții Arhangheli din Paris, în prezența unui sobor de opt ierarhi condus de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, delegat atunci de Vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist.

Comentarii Facebook


Știri recente