Delegaţia Mitropoliei Chişinăului a mulţumit Patriarhului Daniel pentru canonizarea ierarhului Dionisie Erhan

„Suntem prezenţi ca delegaţie a Mitropoliei Chişinăului pentru a aduce mulţumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru gestul pe care l-a făcut faţă de întreg clerul şi poporul din Basarabia, trecând în rândul sfinţilor pe ierarhul Dionisie, monah de vocaţie cu viaţă sfântă care ne oferă şi astăzi exemplu prin trăirea sa”, a declarat Părintele Porfirie Dobre în emisiunea Viaţa Cetăţii difuzată de Radio Trinitas.

Stareţul Mănăstirii Sireţi face parte din delegaţia Mitropoliei Chişinăului (Patriarhia Rusă) care a adus moaştele Sfântului Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe – Ismail, la hramul Catedralei Patriarhale.

Părintele Porfirie are o evlavie aparte faţă de Sfântul Dionisie a cărui dată de prăznuire (17 septembrie) coincide cu ziua de naştere a clericului basarabean.

A aflat despre Sfântul Dionisie pentru prima oară în 1996. „M-a impresionat viaţa lui fiindcă a fost un autodidact”.

Stareţul de la Sireţi a fost prezent şi la deschiderea mormântului Sfântului Dionisie.

„Am găsit trupul nestricat, plin de mireasmă al sfântului. L-am scos şi l-am spălat, după rânduială, cu vin şi agheasmă. Apoi l-am aşezat într-un paraclis din incinta mănăstirii”.

Sfântul Dionisie a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Episcopiei Basarabiei de Sud, în şedinţa Sfântului Sinod din toamna anului 2018.

Data de prăznuire stabilită pentru pomenirea sa este 17 septembrie, iar anul acesta a fost serbat pentru prima dată.

Ceremonia de proclamare a canonizării se va desfășura în 27 octombrie după Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul Daniel împreună cu mai mulți membri ai Sfântului Sinod în altarul de vară din apropierea Catedralei.

Mai multe aspecte biografice sunt disponibile aici.

Foto credit: Facebook / Episcopia Basarabiei de Sud

Comentarii Facebook


Știri recente