Sf. Dionisie Erhan pomenit în rugăciune la Cahul de episcopul care a inițiat demersurile de canonizare

Sfânta Liturghie în cinstea Sf. Ier. Dionisie a fost oficiată marți la Cahul de Preasfințitul Părinte Veniamin, cel care a inițiat demersurile de canonizare a Episcopului Cetății Albe-Ismail.

În timpul predicii rostite în Biserica „Sf. M. Mc. Pantelimon”, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul canonizării sfântului care „nu a căutat cele ale lumii acesteia, ci a căutat cele cerești”.

PS Veniamin a prezentat sintetic viaţa singurului sfânt român canonizat în 2018 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi care a fost pomenit marţi pentru prima dată.

„Sfântul Ierarh Dionisie a intrat în mănăstire la vârsta de 15 ani. În perioada interbelică a păstorit în zona noastră, având jurisdicție în cele trei județe: Ismail, Cetatea Albă și Cahul”.

„El s-a născut în anul 1868 și a trecut la Domnul în anul 1943 în orașul Chișinău, urmare a unei suferințe trupești”, a spus Preasfinţia Sa.

Manifestările dedicate Sfântului Ierarh Dionisie au început în ajunul sărbătorii cu Slujba Vecerniei şi a Litiei.

Sfântul a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa Sfântului Sinod din 25 octombrie 2018, având data de prăznuire 17 septembrie.

El reprezintă una dintre cele mai marcante personalități eclesiastice basarabene din prima jumătate a secolului trecut, fiind unul dintre luptătorii pentru realizarea statului național unitar român.

Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, este ocrotitorul spiritual al Eparhiei Basarabiei de Sud.

Foto credit: Episcopia Basarabiei de Sud

Comentarii Facebook


Știri recente