Decanul FTOUB despre „Școala din Biserică” la Simpozionul Național de Teologie

În a doua zi a Simpozionului Național de Teologie, Pr. Prof. Ioan Moldoveanu, Decanul Facultății de Teologie din București (FTOUB), a vorbit despre începuturile și evoluția învățământului în Biserică.

Referatul prezentat de Pr. Ioan Moldoveanu s-a intitulat „Școala din Biserică. Începuturile și evoluția învățământului (teologic) în (și prin) Biserică. Școli bisericești și școli domnești”.

„Există tratate de istoria pedagogiei românești, de istorie a învățământului românesc. În niciunul dintre ele, în orice epocă s-ar fi scris, nu se poate eluda faptul că Biserica n-a fost implicată în zidirea învățământului modern”, a spus Pr. Ioan Moldoveanu.

„Începându-se de la tinda bisericii, până la învățământul universitar de azi, academic Biserica a jucat un rol extraordinar. A fost al Bisericii. Așa cum și sănătatea, pentru cei care clamează «Spitale și nu Catedrale», spitalele tot ale Bisericii au fost inițial, tot în tinda bisericii, tot lângă biserică s-au dezvoltat”.

„Școala nu a fost separată de Biserică niciodată”, a adăugat decanul FTOUB.

„Nu că am pretinde azi să facem doar școli de teologie în România din toate școlile, dar o istorie a credinței merită studiată și avem dreptul să revendicăm acest lucru”, a concluzionat părintele decan.

Între vorbitorii din a doua zi a lucrărilor s-au numărat: Pr. Conf. Nicușor Beldiman, Dr. Costion Nicolescu și Prof. Univ. Dr. Doina Ișfănoni.


A doua zi a simpozionului s-a desfășurat în Sala „Conventus” de la Palatul Patriarhiei și a cuprins trei sesiuni de comunicări:

  • Școala din tinda Bisericii: primele forme de educație în satul românesc
  • Forme și manifestări de organizare administrativă a satului românesc
  • Criza actuală a satului românesc și implicarea Bisericii Ortodoxe Române în atenuarea acesteia

Tema generală a Simpozionului Național de Teologie (6-9 septembrie 2019) a fost „Satul românesc: vatră a plămădirii, păstrării și promovării ființei naționale și a credinței ortodoxe”.

Citește și: Soluții la criza satului românesc propuse în deschiderea Simpozionului Național de Teologie

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente