Ziua de 13 decembrie este dedicată tipografilor și amintește de protestul pașnic al celor care lucrau în tipografiile din București. Aceștia revendicau drepturi social-economice și cereau libertatea presei.
Cei aproape 600 de muncitori tipografi din Capitală au încetat lucrul, îndreptându-se spre Ministerul Industriei și Comerțului, alături de reprezentanții desemnați de ei să le revendice drepturile. Cu aceștia s-au solidarizat și muncitori de la alte fabrici din București. Manifestația urma să aibă loc în fața Teatrului Național.
Ajunși în Piața Teatrului, manifestanții au fost întâmpinați cu focuri de armă de forțele de ordine, după ce, în prealabil, șeful garnizoanei București, Nicolae Mărgineanu, telefonase primului ministru Ion I.C. Brătianu, cerându-i autorizația de a interveni împotriva demonstranților.
Manifestația s-a soldat cu victime, morți și răniți, sute de manifestanți fiind arestați și schingiuiți. Personalități de seamă ale vieții culturale, artistice și politice de la acea vreme, precum Ioan Slavici, Nicolae Tonitza și Gala Galaction au condamnat aspru actul represiv al guvernului.
Eforturile celor care și-au cerut drepturile nu au rămas fără rezultat. Breasla tipografilor a fost prima din România care a reușit să încheie un contract colectiv unitar, la nivel de ramură, pe o durată de un an și jumătate, la data de 22 decembrie 1921.
Această zi a fost reglementată pentru prima dată prin Hotărârea nr. 2733/1968 privind instituirea Zilei tipografilor din Republica Socialistă România, apărută în 11 decembrie 1968.
Sfântul Mitropolit Dosoftei
Sfântul ierarh Dosoftei s-a născut în anul 1624 la Suceava. A studiat la Colegiul întemeiat în 1640 la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași, apoi la Școala Frăției Ortodoxe din Liov, unde a urmat studii umaniste și de limbi. Cunoștea limbile elenă, latină, slavonă și polonă.
A fost tuns în monahism la Mănăstirea Probota în anul 1649, cu numele de monah Dosoftei. În anul 1658 a devenit Episcop de Huși, iar în 1671 a fost ales Mitropolit al Moldovei.
Ca mitropolit, a revizuit traducerea Vechiului Testament a spătarului Nicolae Milescu, text introdus ulterior în Biblia de la București (1688).
Din cauza instabilității politice și a tensiunilor cu Polonia a fost retras din scaunul mitropolitan în 1673, până în 1675.
A fost unul dintre cei mai mari cărturari din istoria română, unul dintre primii cunoscători și traducători din literatura patristică și post patristică și a contribuit semnificativ la formarea limbii literare românești.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în iulie 2005, având ca dată de cinstire ziua trecerii la cele veșnice, 13 decembrie.
Anul acesta s-au împlinit 400 de ani de la nașterea Mitropolitului Dosoftei, ocazie cu care au fost organizate zeci de evenimente culturale în cinstea marelui cărturar.
Foto credit: Basilica.ro