De Ziua solidarității cu românii din Covasna și Harghita, aceștia transmit că situația lor este de interes național

Luni, de Ziua solidarității românilor de pretutindeni cu românii din Covasna și Harghita, organizațiile civice ale românilor din zonă au transmis că, pentru identitatea și dăinuirea lor în cele două județe și în județul Mureș, este nevoie de mai mult sprijin de la statul român, dar și de la toți românii.

Mesajul a fost transmis la a patra ediție a Reuniunii „Români pentru români”, organizată la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe.

Au participat organizații membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), Sebastian Cucu, subprefectul județului Covasna, Dan Ardelean, din partea Serviciului de Dezvoltare Comunitară al Secretariatului General al Guvernului (SGG), dr. Ioan Lăcătușu, director onorific la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”.

Au transmis mesaje de la distanță acad. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Sebastian Moldovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu și Dragoș Burghelia, președintele FCRCHM.

Lucrările au fost deschise de pr. Ioan Marin, directorul Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” prin rostirea unei rugăciuni și transmiterea mesajului de binecuvântare al PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

În cadrul reuniunii, a fost apreciată activitatea desfășurată de Sectorul Social al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, precum și activitatea Parohiei Vâlcele, care, prin Părintele Antonie Tămaș, coordonează acțiuni de sprijin și pentru comunitățile istorice românești din afara granițelor.

Sursa foto: Mesagerul de Covasna

Lucrările s-au încheiat cu adoptarea unui comunicat, în care reprezentanții românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș subliniază necesitatea stringentă de a păstra identitatea și dăinuirea româneasc în zonă.

Au fost identificate trei modalități de atingere a acestui obiectiv: prin efortul permanent al românilor din zonă; prin intensificarea sprijinului acordat de Guvernul României; prin solidaritatea românilor de pretutindeni cu românii din cele trei județe.

Impedimente în atingerea obiectivului: nu s-a reușit înființarea de asociații comunitare în toate localitățile românești și nu toate asociațiile existente reușesc să creeze proiecte fezabile; altă problemă este slaba implicare a tineretului în activitățile culturale și civice.

Ce au solicitat participanții

Parlamentul şi Guvernul României să găsească modalităţi de aplicare a prevederilor Memorandum-ului explicativ al Recomandării 1201 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care precizează că „drepturile protejate în acest protocol se aplică tuturor, inclusiv unei etnii majoritare când ea este minoritară într-o regiune a ţării lor”.

  • continuarea cofinanțării de către Guvernul României a proiectelor derulate de ONG-urile locale;
  • sprijinul administrației publice centrale pentru înființarea, finalizarea sau reabilitarea următoarelor obiective culturale românești: muzeul în aer liber de la Voinești, Biserica monument istoric de la Brețcu, Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, Complexul Sportiv Național de la Izvoru Mureșului, Casa de Cultură a Sindicatelor din Sf. Gheorghe.
  • adoptarea unei legi care să permită îndreptarea abuzurilor care au avut loc privind retrocedarea ilegală a unor proprietăţi agricole, forestiere şi imobiliare din Transilvania;
  • administrația locală să asigure respectarea statutului limbii române ca limbă oficială în activitatea instituţiilor administraţiei publice locale, inclusiv prin amendarea normelor care aduc atingere acestui statut în teritoriu;
  • identificarea, cu sprijinul Guvernului, a modalităților prin care instituțiile cultural din județele învecinate să promoveze parteneriate cu instituțiile culturale din județele Covasna, Harghita și Mureș pentru implementarea de proiecte comune.
  • sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și al Parlamentului României pentru organizarea unui schimb de experiență cu reprezentanții societății civile din Slovacia pe tema cunoașterii legislației și a practicii privitoare la conviețuirea interetnică din regiunile cu o compoziție etnică diversă.
  • Românii din județele Covasna, Harghita și Mureș mai atrag atenția că este o discrepanță între investițiile realizate în sud-estul Transilvaniei de Guvernul Ungariei și cele realizate de Guvernul României, balanța înclinând net spre primul investitor.

O problemă de interes național

„Realitățile actuale ne obligă să ne aducem aminte de vorbele înțelepte ale Părintelui Protopop Aurel Nistor care, în perioada interbelică, afirma: «Problema românească din secuime nu este numai de interes local; ea ar trebui să fie o problemă de stat, una și aceeași pentru orice cârmuire din fruntea țării»”, se precizează în comunicatul românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș.

„Fără sprijinul Guvernului și fără solidaritatea românilor de pretutindeni, este pusă sub semnul întrebării însăși dăinuirea românească, în mediul multietnic și pluriconfesional de pe aceste binecuvântate meleaguri din inima României.”

„Gândirea noastră inspirată de Bunul Dumnezeu a fost că fără dumneavoastră, țara, fără dumneavoastră cei  din societatea civilă, cei din mediul academic, cei din instituțiile de cultură, nu putem exista. Problema românilor din această parte de țară nu este numai a noastră!”, a concluzionat, la finalul evenimentului, dr. Ioan Lăcătușu, director onorific al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”.

„Vrem să colaborăm și să  conviețuim în pace și liniște cu concetățenii noștri. La nivelul oamenilor de rând ne înțelegem, dar avem probleme cu interesele autonomiste, cu problemele mari geostrategice vizând zona aceasta a bazinului carpatic. De aceea sperăm că lucrurile se liniștesc și sprijinul guvernului este vital, alături de solidaritatea Dumneavoastră.”

Reuniunea „Români pentru români” a fost organizată de Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și al Centrului European de Studii Covasna-Harghita (CESCH), împreună cu Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna”.

Foto credit: Facebook / Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Comentarii Facebook


Știri recente