De Ziua Eroilor, Ambasada României la Moscova publică lista cu 800 de români morți în cel mai mare lagăr din Kazahstan

Cu ocazia comemorării a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Ambasada României în Federația Rusă a publicat lista cu 800 de prizonieri de război români morţi în lagărul NKVD nr. 99 de la Spassk, Karaganda, Republica Kazahstan.

Ambasadorul Vasile Soare a făcut anunțul chiar de Ziua Eroilor.

„Cele 800 de nume de prizonieri români de război din listă au fost identificate de subsemnatul în 2002-2003 în Arhivele din or. Karaganda, în timpul primului mandat de ambasador al României în Kazahstan, şi grupate pe judeţele României, de unde proveneau prizonierii noştri”, menționează ES Vasile Soare.

„Numele şi prenumele, prenumele tatălui, anul naşterii lor sunt relativ corect redactate, însă la denumirile localităţilor/judeţelor natale din România de la acea vreme s-au strecurat multe greşeli, înregistrarea prizonierilor români în registrele lagărelor fiind făcută în limba rusă de organele sovietice, necunoscătoare ale limbii române”.

„Aşadar, acum revine urmaşilor prizonierilor români sarcina de a-şi identifica bunicii şi străbunicii în această listă!”, spune ambasadorul.

El explică faptul că aceștia trebuie să ţină cont că în vremea aceea, unele localităţi se aflau în alte judeţe vecine astăzi (de exemplu, unele localităţi din jud. Râmnicu-Sărat din anii 40-50 se află în prezent în jud. Vrancea).

„Am sentimentul unei noi misiuni îndeplinite pentru că astăzi, de Înălţare-Ziua Eroilor României 2020, la 75 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial, aduc o veste nesperată altor 800 de familii de români despre destinul şi locul de înhumare a taţilor, bunicilor, străbunicilor şi rudelor acestora – foşti prizonieri români de război, care nu s-au mai întors nicodată Acasă din lagărele din Kazahstan şi URSS”.

„Sunt convins că regăsirea va fi o veritabilă sărbătoare în aceste familii”, a scris pe Facebook Ambasadorul României în Federația Rusă.

Fotografii inedite

Excelența Sa Vasile Soare a publicat, tot pe contul personal de Facebook, în premieră, o serie de imagini inedite „despre cum arăta lagărul SPASSK 99 în anii 40-50, fotografii cu cercetările mele în arhive, cu ruinele fostului lagăr şi cu perimetrul de 1 km/500 m unde sunt înhumaţi peste 5000 de prizonieri de război străini, între care şi prozonieri români”.

„Fie ca astăzi şi sufletele ostaşilor români căzuţi pe front sau morţi ca prizonieri de război în lagăre în URSS şi nu numai să se înalţe, noi toţi având datoria să nu-I uităm şi să le cinstim memoria cum se cuvine”, a transmis ambasadorul.

Foto credit: Facebook / Vasile Soare

Comentarii Facebook


Știri recente