De sărbătoarea Sf. Antipa la Calapodești a fost instalat noul stareț

Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului l-a instalat vineri ca stareț al mănăstirii „Sf. Antipa de la Calapodești”, pe ieromonahul Calinic Corceag, îndrumător al obștii monahale de la Schitul „Sf. Ierarh Nicolae” din Solonț.

Sărbătoarea singurului sfânt român athonit cinstit de trei popoare ortodoxe a debutat în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului din ajunul zilei de 10 ianuarie la Catedrala din Roman.

Acolo, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a fost oficiată slujba privegherii de Arhimandritul Pimen Costea, vicar eparhial.

La Catedrala Arhiepiscopală din Roman se află un fragment din moaștele Sf. Antipa. Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

În ziua cinstirii Sf. Antipa, la mănăstirea din satul natal, Calapodești, unde a fost construită o mănăstire, numeroși credincioși au participat la slujba Sfintei Liturghii oficiată de chiriarhul eparhiei.


Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa l-a instalat pe noul stareț al așezământului monahal.

Situată la 65 de kilometri de Bacău, în comuna Dealu Morii, mănăstirea a fost construită în satul în care Sfântul Antipa a copilărit.

În 10 ianuarie 2006, când se împlineau 100 ani de la canonizarea sfântului, s-a hotărât construirea unei mănăstiri cu hramul Sf. Antipa, urmând ca în 25 iunie 2006 să fie sfințit locul viitorului așezământ monahal.

Prezent la sărbătoarea sfântului a fost și Arhimandritul Clement Haralam, eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Ioachim l-a hirotesit protosinghel pe noul stareț.

Troparul Sf. Antipa de la Calapodești

Peste pământ arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfântul Munte în Athosul de la miazănoapte, Valaam. O, Sfinte Părinte Antipa, mult lăudatule, asemenea mult minunaților bătrâni ai Moldovei te-ai făcut; și acum, locuind în slava cerescului Valaam, roagă-L pe Hristos Dumnezeul nostru să ne povățuiască pe calea îngerească.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente