De la unitate militară la așezământ social

Fundația „Sfântul Sava de la Buzău” va iniția un proiect intitulat „Savaliada” prin care o unitate militară va fi transformată într-un așezământ social pentru copii și bătrâni. Transformarea fostei unități militare de rachete antiaeriene din comuna Baba Ana, județul Buzău, în prima „Savaliadă” din România, așezământ inspirat de vasiliadele Sfântului Vasile cel Mare, va fi pusă sub ocrotirea Sfântului Sava de la Buzău de către fundația care îi poartă numele, informează Ziarul Lumina.

Centrul social, care se va dezvolta pe suprafața de 10 hectare a fostei unități militare, va oferi posibilitatea mai multor categorii de persoane defavorizate să lucreze, să socializeze și să beneficieze de servicii medicale, programe educaționale, activități sportive și culturale, consiliere socială și religioasă, informează www.sfsavabz.ro. Mame cu copii, vârstnici fără locuință și/sau abandonați de familii, orfani, tineri ieșiți din sistemele de plasament, toți vor putea să descopere ce înseamnă o viață firească, în demnitate și comuniune cu semenii. În „Savaliadă” se va găsi câte un loc pentru oamenii aflați în diferite nevoi. Acestora nu li se rezervă un statut implacabil de „asistat”, ci fiecare va fi cooptat în activități zilnice și prețuit pentru orice va putea să ofere celor din jur. Acest tip de acțiune socială a fost testat cu succes de președintele fundației, pr. prof. dr. Mihail Milea, prin organizarea unor așezăminte, deschise de-a lungul ultimelor două decenii: trei centre pentru vârstnici la Câmpeni, Pietroasele și Năieni (județul Buzău), o cantină socială, un centru „after school”, un centru de urgență pentru victimele violențelor din familie, o școală de arte și meserii (în municipiul Buzău) și două tabere pentru copii fără posibilități materiale (la Bisoca, tot în județul Buzău, dar și la Maliuc, în Delta Dunării).

Primii pași către edificarea „Savaliadei” au fost făcuți deja. Câteva încăperi au fost reabilitate și sunt locuibile, cel puțin pentru voluntarii care vor lucra. Pentru ducerea la îndeplinire a proiectului, Fundația „Sfântul Sava de la Buzău”, care este o mare „familie de voluntari” de toate vârstele, primește cu drag pe oricine dorește să ofere o mână de ajutor. Paula Seling este unul dintre voluntari, și pentru a lansa campania umanitară „Unitate între generații”, proiect ce își propune ridicarea Centrului social „Savaliada”, a concertat ieri, 12 iunie, la Teatrul Odeon. În afara recitalului Paulei Seling, în cadrul aceluiași eveniment a fost prezentată activitatea de peste două decenii a Fundației „Sfântul Sava de la Buzău” și, de asemenea, au existat scurte momente artistice susținute de cei aflați în îngrijirea fundației.

Fundația „Sfântul Sava de la Buzău” este o organizație nonprofit, care de peste 20 de ani oferă sprijin oamenilor nevoiași din trei județe: Buzău, Prahova, Tulcea, precum și celor din Republica Moldova. Activitatea acesteia este derulată, în special, de voluntari. Cu un număr anual de peste 2.000 de beneficiari, Fundația „Sfântul Sava de la Buzău” oferă servicii acreditate și sprijin copiilor din familii defavorizate, femeilor victime ale violenței domestice, tinerilor proveniți din orfelinate, bătrânilor singuri sau abandonați de familie etc. Fondatorul și președintele fundației este pr. prof. dr. Mihail Milea, preot paroh la Catedrala „Sfântul Sava” de la Buzău.

Comentarii Facebook


Știri recente