De la Sf. Ștefan și până azi, Biserica îmbracă mantia martiriului rugându-se pentru prigonitori, spune PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală. În omilia sa, el a vorbit despre prigoana creștinilor, începând de la primul martir al Bisericii, Sfântul Ștefan, și până la victimele persecuțiilor comuniste atee și ale persecuțiilor actuale din Africa și Orient. Iertarea și rugăciunea pentru prigonitori îi caracterizează pe cei prigoniți, după exemplul Mântuitorului.

„În această zi, slujitorii Bisericii s-au îmbrăcat în veșmintele roșii, care amintesc de sângele martirilor, așa cum spune unul de troparele Bisericii: «Cu sângiurile mucenicilor tăi celor din toată lumea ca și cu o porfiră și cu un vizon împodobită fiind Biserica Ta, prin-trânșii strigă către Tine, Hristoase Dumnezeule: Poporului Tău trimite îndurările Tale»”, a spus ierarhul.

„Ne-am îmbrăcat în culoarea roșie pentru că în cea de a treia zi a Crăciunului Biserica face pomenirea primului ei mucenic și anume a Sfântului Arhidiacon Ștefan.”

În continuare, Episcopul Vicar Patriarhal a vorbit despre martiriul sfântului și legătura dintre desfășurarea acestuia și una din evangheliile zilei, cea despre slujitorii cei răi ai viei (lumea lui Dumnezeu), care i-au ucis pe cei trimiși (generațiile de prooroci) și pe Fiul Stăpânului (Mesia).

Pentru același lucru îi mustră și Sfântul Ștefan pe liderii Poporului Ales, iar rezultatul este că este scos, ca și pe Hristos și ca Fiul Stăpânului viei, în afara Ierusalimului și ucis.

„Iată deci cât de importante sunt aceste două evanghelii și cât de mult sunt ele legate între ele. De aceea, și sărbătorile sau zilele următoare sunt închinate unui număr foarte mare de martiri”, a spus ierarhul.

„Mâine vom sărbători pomenirea celor 20.000 de mucenici din Nicomidia, iar poimâine vom sărbători pe cei 14.000 de copii uciși din porunca lui Irod în Betleem și în localitățile din jur.”

„Moartea Sfântului Arhidiacon Ștefan arată curajul unui om care L-a iubit până la sfârșitul vieții sale pe Hristos și arată icoana unui creștin care a împlinit până în ultimele detalii cuvintele Evangheliei mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

„În mai multe rânduri Mântuitorul ne învață că iubirea noastră trebuie să se îndrepte până și către vrăjmași noștri”, a amintit el.

„Lucrul acesta pare multora dintre noi peste limitele naturii noastre omenești, însă Evanghelia și istoria ne arată că cei care L-au primit cu adevărat pe Hristos în viața lor și care au urmat Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos au ajuns la măsura aceasta de sfințenie încât s-au rugat și i-au iertat pe vrăjmașii lor, potrivit cuvântului Mântuitorului.”

„Dacă ne uităm la mărturiile bisericii din cei 2.000 de ani de existență, vedem că mucenicii căzuți sub loviturile dușmanilor lor au avut această putere a sfințeniei, ca să se roage pentru iertarea celor care i-au ucis”, a continuat episcopul vicar patriarhal.

„Lucrul acesta nu ține doar de istoria Bisericii, ci ține și de ziua actuală”, a subliniat el.

„De câte ori nu am văzut sau în câte cărți nu ni se vorbește despre suferințele de neînchipuit ale creștinilor din țara noastră dar și din celelalte țări are așa-numitului bloc comunist, care au cunoscut Gulagul, care au trăit tragedia Siberiilor de gheață, care au suferit poate unii dintre ei mai cumplit decât mucenicii primelor veacuri și care au ieșit de acolo luminați și transfigurați de sfințenia întâlnirii cu Hristos în închisoare, iertându-i și rugându-se pentru cei care, furându-le viața, i-au dus acolo?”

„Iată că și astăzi (…) vedem o mulțime de țări din Africa și din Orient unde creștinii sunt omorâți, unde locașurile lor de rugăciune sunt profanate și incendiate, arătând că, într-adevăr, totdeauna Biserica cu sângiurile mucenicilor s-a împodobit ca și cu o porfiră și cu vizon”, a adăugat ierarhul.

„Sărbătoarea de astăzi ne arată că și noi, urmând pilda Mântuitorului, pilda vieții Sfântului Ștefan, Întâiul Arhidiacon și Întâiul Mucenic, trebuie să cultivăm această virtute a iubirii și a iertării pentru că numai așa, potrivit cuvântului Domnului, ne vom arăta fiii Celui Preaînalt”, a încheiat el.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente