De Înviere, Arhiepiscopul Ioachim a îndemnat la păstrarea identităţii spirituale, culturale și naționale

„Învierea Domnului să fie pentru noi, generația de astăzi a românilor de pretutindeni, imboldul de a ne trăi existența ca pe un dar al lui Dumnezeu și de a ne păstra identitatea spirituală, culturală și națională”, a spus Arhiepiscopul Ioachim în noaptea de Paște.

Sfatul a fost adresat credincioşilor care s-au rugat împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim în Catedrala din Bacău.

Ierarhul le-a oferit Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim pentru a unsprezecea oară pe pământ românesc, a apoi a participat la Slujba Utreniei Învierii în catedrala băcăuană, informează Eparhia Romanului şi Bacăului.

Totodată, Ierarhul a vorbit despre semnificaţia sărbătorii Învierii Domnului, pe care a numit-o „punctul culminant al anului liturgic”.

„În această zi, Domnul nostru Iisus Hristos și-a împlinit parcursul istoric, călătoria Sa pe pământ. Din acest moment viața Sa a dobândit caracteristici noi, care nu mai seamănă cu ceea ce știm noi că înseamnă viața umană. Atunci când întreaga Biserică intonează troparul Învierii trebuie să înțelegem și să simțim că Hristos, prin învierea Lui, pune bazele unei noi creații”.

„Învierea lui Iisus nu se compară cu nicio altă minune. Ea este revelarea unei stări cu totul noi pentru om, prin care El scapă oricăror condiționări materiale, oricăror amenințări cu boala sau moartea. Este vorba despre un eveniment care are același caracter de noutate pe care l-a avut creația inițială a lumii”.

După rostirea omiliei, ierarhul a mers la Catedrala din Roman unde a oficiat Sfânta Liturghie.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente