De ce sunt importante Darurile magilor și aducerea lor în țara noastră

La Alexandria au debutat miercuri manifestările dedicate aducerii Darurilor celor trei magi în țara noastră, printr-un simpozion național. În cadrul evenimentului a fost urmărit în premieră și un documentar despre aceste daruri care se păstrează în Athos, producție Trinitas TV.

În deschiderea simpozionului, Episcopul Galaction al Alexandriei și Teleormanului a subliniat importanța aducerii acestor odoare în România.

„Darurile magilor, păstrate și cinstite prin rânduiala și cu voia lui Dumnezeu atâta amar de ani la Mănăstirea Sfântul Pavel din Sfântul Munte Athos au fost cu greu scoase din mănăstire și prezentate credincioșilor din diferite părți ale lumii, inclusiv în Grecia sau și în alte țări ortodoxe. Evenimentul constituie cu adevărat un moment deosebit din istoria sfântă a Bisericii noastre”, a subliniat ierarhul.

„Magii cu darurile lor au fost primii care au definit Persoana Mântuitorului Hristos”, a menționat Pr. Prof. Dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

„Aceste daruri sunt importante prin simbolismul lor care exprimă o realitate, și nu atât prin sine, după cum icoana este importantă prin harul pe care ea îl are, nu prin materialul din care este făcută”, a explicat părintele profesor.

În cardul simpozionului, intitulat „Teologia darului și cultura dărniciei. Implicațiile sociale și misionare ale generozității creștine”, au fost aprofundate teme diverse.

Pr. Stelian Tofană a vorbit despre „Dar și dăruire dincolo de logica faptei”, Pr. Wilhelm Dancă de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din București despre „Tradiția Magilor între istorie și simbol”.

Pr. Nicușor Beldiman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București (FTOUB), delegatul Patriarhului Daniel la eveniment, a evocat „Dăruirea creștină în predicile și colindele românești”.

Totodată, Pr. Cosmin Pricop (FTOUB) a prezentat „Observații exegetice asupra functiei naratologice a magilor potrivit Evangheliei după Matei”.


Darurile Magilor ajung vineri la mănăstirea teleormăneană Pantocrator. Sâmbătă, Tronos și Madrigal vor susține un concert de colinde în biserica mare a așezământului monahal.

Accesează Galeria Foto pentru mai multe imagini de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente

Congresul Național „Hristos Împărtăşit Copiilor” are ca temă tradiția și noutatea în activitatea catehetică parohială

Activităţile catehetice desfășurate de Biserică prin intermediul parohiilor vor fi abordate la Congresul Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” – Mănăstirea Caraiman în perioada 23-25…