De ce este frumoasă familia cu mamă și tată

Occidentul și-a propus să desființeze conceptul de familie formată din tată, mamă și copii. Ultima acțiune în acest sens este hotărârea Curții Supreme a SUA de a invalida legea ce definește căsătoria ca pe o uniune bărbat-femeie. Dacă luăm în considerare și faptul că Franța a devenit de curând a 14-a țară din lume care a legiferat căsătoriile între persoanele de același sex, ne putem face o idee despre contextul în care trăim. Așadar, acum, mai mult ca oricând, familia tradițională poate să fie mărturisitoare.

Pentru români, familia este „acasă”, aici au trăit cele mai frumoase bucurii, aici s-au rugat pentru prima oară lui Dumnezeu și tot aici au simțit dragostea. În acest sens, „conceptul de familie nu trebuie abandonat nici măcar în modernitate, lucru care se încearcă astăzi în toate variantele în foarte multe țări occidentale”, susține psihologul Mihaela Sahlean. „Rolul familiei este imens și aș spune chiar decisiv pentru startul în viață. Mama și tata sunt adevăratele modele, aceștia pun bazele în educație, înaintea școlii și a societății”, mai spune psihologul.

Atunci când vorbim de rolul tatălui și al mamei în educația copilului, nu putem spune că unul este mai important decât altul, deoarece ele sunt complementare. „Dacă ne gândim prin asemănare, o floare are nevoie nu doar de apă, ci și de lumină. Dacă are lumină și nu are apă, sau dacă are apă și nu are lumină, nu se dezvoltă cum trebuie. La fel și copilul are nevoie de ambii părinți”, explică Mihaela Sahlean. Rolul matern nu se poate substitui rolului patern, și nici reciproca, ele sunt complementare. Psihologul susține că „de la mamă copilul simte protecția și grija. Mama îi explică tot felul de situații de viață pe înțelesul său, la nivelul vârstei cronologice respective”.

Medicul Georgeta Marga, soție de preot, mamă a patru copii, care provine dintr-o familie tot de preot, având încă cinci frați, printre care și Preasfințitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, mărturisește că misiunea de părinte nu este ușoară. „Eu m-am bucurat de faptul că m-am născut într-o familie de preot. Domnul m-a binecuvântat cu o mamă deosebită și cred că atribuțiile de mamă le-am învățat în primul rând de la mama mea. Ca medic, pot să spun că este foarte important rolul mamei, în primul rând în dezvoltarea fizică și psihoafectivă a copilului. Dar, dincolo de asta, mama trebuie să dăruiască dragoste și să fie alături de copiii ei cât mai mult. Prezența mamei mi se pare lucrul cel mai important, mai ales în ziua de astăzi. Cu cât mama dăruiește mai mult și este prezentă mai mult timp alături de copiii ei, mai ales atunci când sunt mici, cu atât roadele vor fi mai mari mai târziu. Există multe mame care din păcate cad în capcana aceea că făcând ore suplimentare pot oferi din punct de vedere material mai mult copiilor. Dar timpul petrecut cu copiii, exemplul personal și dragostea pe care mama o oferă copiilor ei cred că este investiția cea mai valoroasă”, se destăinuie Georgeta Marga.

Darul părinților: participarea copiilor la Sfânta Liturghie

Familia este mediul unde copilul îl află pe Dumnezeu, învață virtuțile creștine, face primele fapte bune și se roagă pentru prima oară. „Rugăciunea este foarte importantă pentru educație, mai ales că ne învață Biserica «să vorbim mai mult cu Dumnezeu despre copii, decât cu copiii despre Dumnezeu». Sigur că e important și exemplul personal, dar faptul că ne rugăm pentru copiii noștri este cel mai important lucru. Rugăciunea trebuie dată ca exemplu de când sunt copiii mici, să fim alături de ei și să ne rugăm împreună cu ei. Măcar rugăciunile de seară să le facem cu copilul. Mama trebuie să se roage pentru copiii ei și în taină. Dacă nu are timp să citească rugăciunile, atunci să facă ceea ce spune părintele Rafail Noica, să acceseze satelitul «Doamne», să se gândească cât mai mult la Dumnezeu și Dumnezeu va împlini rugăciunea”, mai spune preoteasa Georgeta Marga.

Un alt lucru important pe care trebuie să-l dezvoltăm la copil este dragostea de om, de Biserică și de participarea la sfintele slujbe. „Acesta este un lucru cu care și eu m-am născut în familia mea: să fii nelipsit de la Sfânta Liturghie. Am încercat și eu cu copiii mei, de mici, și dacă nu ajungeam la începutul slujbei, atunci încercam să fim măcar la momentul Jertfei Euharistice. Acesta este cel mai de preț dar pe care am încercat să-l fac copiilor mei, acela de a-i duce regulat la Sfânta Împărtășanie, de când erau mici”, spune fiica de preot, care recunoaște că a simțit rugăciunea părinților ei, a părintelui duhovnic, a celorlalți părinți îmbunătățiți și arhierei pe care i-a cunoscut. Psihologul Mihaela Sahlean vine în completare: „Sunt de departe mai favorizate familiile care au un contact mai serios cu Biserica, unde copilul crește cu sentimentul creștinesc. Foarte mulți copii sunt fără sens în viață sau debusolați. Aici privirea trebuie să cadă tot pe familie, pentru că dacă nu există niște pași îndrumători în acest sens, copilul, din păcate, nu are o bună orientare în viață. Lucrurile acestea se simt. Uitați-vă la adolescenții pe care-i vedem astăzi, care nu se simt motivați, care au această adicție către alcool, jocuri mecanice, către calculator, către etnobotanice. În familiile unde copiii știu ce înseamnă Sfânta Liturghie, unde știu ce înseamnă posturile, unde știu ce înseamnă să vorbească cu un duhovnic, probabilitatea să cadă în aceste adicții este mult mai mică, aproape nulă, pentru că ei sunt îndrumați de părinți, de părintele duhovnic. Familia contează foarte mult. Valorile creștine sunt învățate în familie”.

„Uitați-vă la ei! La care ați fi renunțat?”

Educația primită de la mamă este completată de tată. „Acesta formează și el copilul, indiferent dacă este băiat sau fată, pregătindu-l pentru viață. Copilul învață ce înseamnă autoritatea”, explică Mihaela Sahlean. Din experiența sa, Georgeta Marga mărturisește că autoritatea tatălui trebuie dublată cu multă dragoste. „Tatăl oferă stabilitate și susținere din punct de vedere material, fizic și spiritual.”

În general, familia creștină ideală trebuie să fie cu mulți copii. „O familie cu mai mulți copii este practic o cruce pe care ți-o asumi. Am spus întotdeauna că această cruce a nașterii și a creșterii de copii nu este ușoară, însă este o cruce pe care o ducem cu mai multă bucurie decât cea legată de alte necazuri sau boli. Când tatăl meu era întrebat cum de a făcut atât de mulți copii, dacă era în prezența noastră, răspundea: «Uitați-vă la ei! La care ați fi renunțat?». Și pentru că am crescut într-o astfel de familie numeroasă, și eu, și părintele, soțul meu, ne-am străduit și Dumnezeu ne-a binecuvântat cu copii. Avem 4 copii, între 11 și 19 ani, un băiat și trei fete, și încercăm cu ajutorul Domnului să împlinim cele ce trebuie și sunt de folos pentru ei”, spune Georgeta Marga.

De ce este importantă familia? Tot preoteasa și mama Georgeta Marga ne răspunde: „Este una din căile spre mântuire. Sigur, se spune că este mai ușoară decât calea călugăriei, dar ea rămâne baza pentru societatea în care trăim, ca o școală pentru deprinderile unui bun creștin și un atelier pentru dezvoltarea virtuților creștine: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare†¦ Îmi aduc aminte de un sfat pe care mama ni-l spunea întotdeauna: familia preotului înseamnă responsabilitate pentru tot ceea ce face, dar și trezvie, și atenție să nu fie o sminteală și un exemplu rău pentru cei din jur”. (Articol apărut sub semnătura Diac. George Aniculoaie și publicat în „Ziarul Lumina” din data de 4 iulie 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente