Date istorice: Evenimentele legate de proclamarea Independenţei de Stat a României

În data de 9 mai 1877, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat Independenţa de Stat a României faţă de Imperiul Otoman.

Ministrul afacerilor străine de atunci, Mihail Kogălniceanu a declarat:

În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi; suntem naţiune de sine stătătoare (…) Aşadar domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă.

Adunarea Deputaţilor a votat, după discurs, o moţiune, cu 79 de voturi pentru şi 2 abţineri, prin care lua act că „rezbelul între România şi Turcia, cu ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”.

În aceeaşi zi, şi Senatul a adoptat o moţiune cu un conţinut identic.

Documentul a devenit lege prin semnarea/promulgarea lui de domnitorul Carol I, în data de 10 mai 1877.

Independenţa României a fost proclamată în Parlament, însă a fost necesar ca aceasta să fie cucerită pe câmpul de luptă.

Imediat după Războiul de Independenţă, din 1877-1878, a apărut ideea ridicării unei Catedrale reprezentative pentru spaţiul românesc, atunci când s-a constatat că nicio biserică din Bucureşti nu era suficient de încăpătoare pentru a găzdui pe toţi cei care participau la slujbe de Te Deum oficiate cu ocazii deosebite sau la alte momente solemne.

După proclamarea României ca Regat, Regele Carol I înaintează Camerei Legislative un proiect de lege privitor la construirea unei Catedrale în Capitală.

Legea a fost votată în 20 mai 1882 în Senat, fiind considerată ziua de start a proiectului.

Astfel, s-a născut Legea nr. 1750 promulgată de Regele Carol I la 5 iunie 1884 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 49 din 6 (18 iunie) 1884, în care se menţiona necesitatea construirii unei catedrale ortodoxe în Bucureşti.

Construcţia CMN s-a concretizat în timpul Părintelui Patriarh Daniel, fiind asumată de stat ca proiect de importanţă  naţională prin legea 376/2007.

Sfinţirea Catedralei Naţionale. Foto credit: Basilica.ro

Sfințirea acestui deziderat național vechi de peste 100 de ani a avut loc în anul 2018. Slujba de târnosire a fost oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu împreună cu Patriarhul Daniel.

Au participat 60 de ierarhi, mii de clerici, numeroase autorități locale și centrale, în total peste 50.000 de persoane, din care 2.000 numai în interiorul lăcașului de cult.

Citeşte şi: Retrospectiva unui eveniment istoric

Sursa foto: istorie pe scurt

Date istorice: Agerpres

Comentarii Facebook


Știri recente