Cuvioșii Sila, Paisie și Natan cinstiți la Sihăstria Putnei, loc pe care l-au binecuvântat cu rugăciunile lor

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat marți Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sihăstria Putnei, care și-a cinstit înaintașii și ocrotitorii, pe Cuvioșii Sila, Paisie și Natan. „Dacă n-ar fi fost ei n-ar fi fost nici Sihăstria, n-am fi fost nici noi aici”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Și dacă încă suntem noi aici cu neputințele noastre, cu distanța mare între noi și ei, cu viața noastră care nu se apropie de sfințenia vieții lor, cu atât mai mult, suntem datori să-i cinstim, să le mulțumim pentru ocrotirea pe care o arată față de acest loc și față de cei care vin în acest loc și pentru faptul că ei țin acest loc cu rugăciunile lor”, a mai spus ierarhul în cuvântul de învățătură.

„Lângă oamenii despre care știm că sunt sfinți înaintea lui Dumnezeu ne este drag să stăm, pentru că știm că atingându-ne, într-un fel, de dânșii, nu doar fizic, atunci când sărutăm sfintele lor moaște și cumva stând lângă dânșii preluăm și noi, atât cât suntem deschiși să preluăm și după credința și evlavia noastră și râvna noastră, preluăm dintr-ale lor”, a continuat Preasfinția Sa.

Acești cuvioși au căutat viața ascetică la Sihăstria Putnei „pentru ca focul arzând din inima lor pentru Dumnezeu să poată să rămână cât mai mult aprins și să nu fie împiedicat de mai nimic din cele din jur, nici de griji materiale, nici într-un fel de trebuința de a sta și cu oamenii”, a mai explicat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Arhim. Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, a vorbit despre harul revărsat de sfinții putneni și a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic al Sucevei și Rădăuților pentru că a dat binecuvântare ca la sărbătoarea hramului să fie prezent Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Ierarhul i-a avut alături în slujire pe arhim. Nectarie Clinci, exarh de zonă și stareț al așezământului monahal, arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al eparhiei, pr. Constantin Oprea, consilier cultural, și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu de Rădăuți.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic al mănăstirii, dirijat de protos. Teofil Isopescu.


Pe locul mănăstirii actuale a existat o sihăstrie încă din vremea Sfântului Ștefan cel Mare. Câțiva monahi au construit chilii și o bisericuță din lemn.

În vremea egumenului Sila (1753-1781), Sihăstria Putnei a cunoscut o perioadă de înflorire: atunci s-a construit o biserică din piatră de râu cu hramul „Buna Vestire”. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, stăpânirea habsburgică a impus numeroase interdicții mănăstirii, care la momentul acela se afla în grija egumenului Natan (1781-1784), și în cele din urmă a închis așezământul monahal.

Viața spirituală s-a reluat în 1990, cu egumenul Sebastian Șcheuleac, urmat în această slujire de actualul stareț, arhimandritul Nectarie Clinci.

În pronaosul vechii biserici s-au descoperit mormintele celor trei cuvioși din secolul al XVIII-lea: Sila, Paisie și Natan. Osemintele răspândeau o bună mireasmă, iar în anii ce au urmat numeroase vindecări minunate s-au săvârșit la racla cu moaștele Cuvioșilor.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 2016 trecerea în rândul sfinților a Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, cu zi de prăznuire pe 16 mai.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente