Cuvântul Preasfințintului Petroniu, Episcopul Sălajului, la sfințirea paraclisului Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Cuvântul Preasfințintului Petroniu, Episcopul Sălajului cu ocazia sfințirii Paraclisului Centrului eparhial, cu hramul „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”, din noul sediu al Episcopiei Sălajului, sâmbătă, 14 septembrie 2013:

Preafericite Părinte Patriarh, Înaltpreasfințite

Părinte Mitropolit, Preasfințiile Voastre,

Preacuvioși și Preacucernici Părinți,

Preacuvioase Maici, distinse oficialități,

iubiți credincioși,

Înțeleptul Solomon a afirmat: „Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, și ceea ce s-a întâmplat se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare” (Ecclesiastul 1,9). Cu toate că soarele luminează și încălzește aceste meleaguri de la crearea lumii, astăzi este o zi unică în istoria acestor locuri, fiind binecuvântați de prezența în mijlocul nostru a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, aceasta fiind prima vizită a unui întâistătător al Bisericii noastre în județul Sălaj, pentru care țin să îi mulțumesc în mod cu totul deosebit, căci a binevoit să accepte invitația de a târnosi paraclisul cu hramul „Sfântul apostol și evanghelist Luca” al Centrului Eparhial din Zalău.

Dacă astăzi prăznuim „Înălțarea Sfintei Cruci” noi ne bucurăm căci cu acest prilej Episcopia Sălajului a fost înălțată la cinstea de a primi vizita patriarhului României.

Istoria Episcopiei Sălajului este una scurtă. Demersurile înființării acesteia au început în anul 2004, când un grup de inițiativă format din preoți și credincioși, în fruntea cărora s-a aflat Preacucernicul Părinte Ioan Ghiurco, a înaintat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prima solicitare scrisă în acest sens, urmată de altele.

Datorită reacțiilor negative ale anumitor persoane din conducerea Episcopiei Oradiei de atunci aceste solicitări au ajuns direct la București, ocolind Episcopia Oradiei, motiv pentru care această inițiativă nu a fost privită cu ochi buni la Oradea.

După ce Preasfințitul Părinte Sofronie a fost întronizat ca Episcop al Oradiei, în ziua de 25 februarie 2007, a fost de acord cu înființarea unei Episcopii în Sălaj, iar memoriile de înființare au început să sosească la Episcopia din Oradea unul după altul.

Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei a adresat Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Bartolomeu al Clujului rugămintea de a introduce pe ordinea de zi a proximei ședințe a Sinodului Mitropolitan problema înființării unei Episcopii în Sălaj. Ședința respectivă a avut loc la Mănăstirea Nicula în ziua de 7 iunie 2007, iar Sinodul Mitropolitan a fost de acord cu solicitarea, cerând să fie urmați toți pașii necesari în acest sens.

În 18 octombrie, la nici trei săptămâni de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca cel de-al șaselea Patriarh al României, a avut loc ședința Adunării Eparhiale a Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului în biserica „Înălțarea Domnului” din Zalău, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Bartolomeu, iar membrii acesteia au votat în unanimitate înființarea Episcopiei Sălajului.

Întrucât în ziua respectivă în calendarul creștin este pomenit „Sfântul apostol și evanghelist Luca”, acest sfânt a fost ales ca ocrotitor al paraclisului Centrului Eparhial din Zalău.

În 22 octombrie 2007 Sfântul Sinod al Bisericii noastre a votat în unanimitate înființarea Episcopiei Sălajului.

În ziua de 30 noiembrie 2007 Consiliul Județean Sălaj a pus la dispoziția Episcopiei nou înființate mai multe spații într-o clădire din Zalău, în care ne-am desfășurat activitatea timp de patru ani și jumătate.

În 5 martie 2008 am fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca cel dintâi Episcop al acestei Eparhii.

În urma acestei alegeri Episcopia Oradiei, prin bunăvoința Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie, a donat Episcopiei Sălajului întreg mobilierul și obiectele din apartamentul și biroul Arhiereului Vicar al Episcopiei Oradiei, precum și autoturismul acestuia, dar și o sumă importantă de bani.

În ziua de 13 aprilie a avut loc, în catedrala din Zalău, întronizarea celui dintâi Episcop al Sălajului, care a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Bartolomeu.

În 15 aprilie a fost numit aparatul administrativ al Centrului Eparhial și s-a început activitatea Episcopiei Sălajului ca Eparhie de sine stătătoare. Atunci ne-am lovit de faptul că nu aveam nici măcar ștampilă, cont în bancă și multe altele, fără de care nici o instituție nu își poate desfășura activitatea.

Ne-am creat condiții bune în spațiile primite de la Consiliul Județean, însă nu era casa noastră și timpul trece repede, de aceea am încercat să obținem o clădire în care să fim noi proprietari, însă nu a fost nici una disponibilă. Ne-am gândit atunci să construim un sediu nou. În zona centrală nu exista nici un teren viran potrivit pentru acest scop, încât am început să negociem cu diverși proprietari de teren să cumpărăm o bucată de pământ undeva la marginea orașului.

Cunoscând preocupările conducerii Episcopiei de a achiziționa un teren în Zalău pentru construirea sediului eparhial, în anul 2009 o familie de buni creștini, care locuiește în această zonă a orașului, ne-a sugerat să amplasăm reședința eparhială chiar pe locul în care ne aflăm. La acea vreme aici era un poligon al Jandarmeriei care devenise nefuncțional datorită caselor construite pe cele două coline laterale.

Pe atunci ministru al Administrației și Internelor, de care aparține Jandarmeria, era domnul Vasile Blaga. Prezentându-i situația, ne-a înțeles și a făcut tot ce i-a stat în putință ca să ne ajute, încât în ședința de Guvern din 17 martie 2010 s-a hotărât ca poligonul Jandarmeriei din Zalău să treacă în proprietatea Primăriei.

Aici trebuie să menționez un lucru foarte important. Ședința de Guvern de care vorbesc s-a ținut la Iași. Eu am mare evlavie la Sfânta Parascheva, ale cărei sfinte moaște se găsesc la Iași și eu sunt convins că Sfânta ne-a ajutat în demersul nostru.

În privința fostului poligon al Jandarmeriei mă simt obligat să mai fac o precizare. Acesta avea peste 20 de hectare și a fost oferit Primăriei cu o singură condiție, ca Biserica Ortodoxă să primească o mică parte din el. Domnul ministru Vasile Blaga a repetat de nenumărate ori, „dacă în planul de dezmembrare al poligonului nu figurează Biserica Ortodoxă, acesta nu va trece niciodată în proprietatea Primăriei”. Întrucât una dintre parohiile ortodoxe din Zalău avea de recuperat mai multe hectare de pământ pe raza orașului, dar fostul amplasament era ocupat, Municipalitatea i-a oferit la schimb, în această zonă, 2,60 hectare, pe care Episcopia le-a cumpărat de la parohia respectivă.

În cele ce urmează voi prezenta foarte pe scurt principalele etape ale ridicării sediului eparhial.

În 7 septembrie 2010 s-a pus piatra de temelie a clădirii.

În 25 noiembrie s-a turnat primul planșeu.

În 2011 s-a ridicat clădirea până la acoperiș, s-a realizat instalația electrică și au fost tencuiți pereții.

În 2012 s-au continuat lucrările de finisare ale clădirii și s-a realizat instalația sanitară.

La 1 august 2012 s-a început pictarea paraclisului Centrului Eparhial, iar în 12 septembrie am sfințit piatra de temelie a paraclisului.

În 18 octombrie 2012, cu prilejul împlinirii a cinci ani de la înființarea Episcopiei Sălajului, am inaugurat parțial clădirea.

În 3 decembrie 2012 aparatul administrativ al Episcopiei și-a început activitatea aici.

În 30 ianuarie 2013 am săvârșit prima Sfântă Liturghie în paraclisul „Sfântul apostol și evanghelist Luca”.

Ziua de astăzi însă este de departe cea mai importantă, pentru că încununează și răsplătește toate eforturile depuse până acum, căci la rugăciunile Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și ale ierarhilor prezenți harul Sfântului Duh s-a coborât și a sfințit lucrul mâinilor noastre, trecându-l în categoria bunurilor sacre.

Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a realizat aici, reproducând celebrele cuvinte: „Mare ești Doamne și minunate sunt lucrurile Tale și nici un cuvânt nu este îndeajuns spre lauda minunilor Tale!”.

În permanență am simțit ajutorul lui Dumnezeu, ceea ce m-a făcut să cuget mereu la cuvintele psalmistului: „De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni ziditorii; de n-ar păzi Domnul cetatea, zadarnic ar veghea-o cel ce o păzește” (Psalmul 126,1).

Îi mulțumesc în mod cu totul deosebit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a avut bunăvoința de a veni în Sălaj să oficieze slujba de târnosire a paraclisului Centrului nostru Eparhial și Sfânta Liturghie. Pentru noi este o onoare fără precedent.

De asemenea, aduc alese mulțumiri Preafericirii Sale pentru odorul de mare preț, reprezentat de părticica din sfintele moaște ale Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, marele făcător de minuni, pe care le-a adus în aceste zile spre închinare în Episcopia noastră și pentru faptul că în doi ani la rând ne-a oferit câte o sumă foarte mare de bani pentru ridicarea sediului eparhial, ceea ce îi conferă calitatea de ctitor al acestuia.

Îi mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului pentru faptul că a luat parte la slujba de târnosire a paraclisului Centrului Eparhial și la Sfânta Liturghie de astăzi. Și Înaltpreasfinția Sa este ctitor al sediului eparhial pentru că ne-a acordat un important sprijinit financiar în vederea construirii acestuia, atât ca Arhiepiscop al Alba Iuliei, dar mai ales ca Mitropolit, pentru care îi mulțumesc încă o dată.

Aduc mulțumiri Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei care, după cum ați auzit, a făcut foarte multe pentru Episcopia noastră și mă bucur nespus pentru că astăzi este împreună cu noi.

Îi mulțumesc Preasfințitului Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, pentru că și-a lăsat misiunea din Eparhie ca să fie alături de noi.

Pentru rolul decisiv avut de domnul ministru Vasile Blaga în trecerea poligonului Jandarmeriei în proprietatea Primăriei Zalău, dar și pentru faptul că astăzi este alături de noi, îi mulțumesc.

Consiliul Județean Sălaj, prin amabilitatea domnului președinte Tiberiu Marc, ne-a pus la dispoziție spațiile de la vechiul sediu al Episcopiei și ne-a sprijinit financiar în vederea ridicării noului sediu, pentru care îi adresez alese mulțumiri.

Posturile neclericale de la Centrul Eparhial au fost obținute prin intervenția domnului deputat Iuliu Nosa în Parlamentul României, care ne-a alocat, atunci când s-a putut, și sume de bani de la bugetul de Stat, pentru care îi mulțumesc.

Datorită râvnei depuse în ridicarea sediului eparhial, dar și a generoaselor donații personale, dintre preoții Episcopiei s-au evidențiat Preacucernicul Părinte Vasile Rus, vicarul eparhial și Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, inspectorul eparhial, cărora de asemenea le adresez cuvânt de mulțumire. Mă bucur nespus de faptul că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a oferit celor doi preoți crucea patriarhală, pe care eu consider că o merită din plin, pentru care îi mulțumesc Preafericirii Sale. Valoarea acestor cruci este sporită de faptul că Preafericitul Părinte Patriarh le-a înmânat personal celor doi preoți și pentru că sunt primele cruci patriarhale oferite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Episcopia Sălajului.

În semn de prețuire față de Preafericirea Voastră, Preacucernicii Părinți Ștefan Boldea, Mircea Gâlgău și Viorel Iancău, foști colegi de an ai Preafericirii Voastre la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu, preoți în Episcopia Sălajului, au donat portretul Preafericirii Voastre din paraclis, pentru care le mulțumesc.

Același gest l-au făcut și colegii Înaltpreasfinției Voastre, însă fiind prea mulți, nu îi mai pomenesc cu numele, dar le mulțumesc.

Mă simt obligat să mai amintesc două nume, domnul Valentin Vălcăuan, care a donat materiale și bani cu o generozitate greu de imaginat, și domnul Ovidiu Duma, care ne-a oferit o sumă foarte mare de bani. Le mulțumesc din inimă.

Pe lângă sumele de bani alocate sau donate de instituțiile și persoanele deja menționate am primit donații foarte generoase din țară și din străinătate, la care se adaugă obolul preoților, stareților și starețelor, precum și al multor credincioși din Episcopia Sălajului, cărora le mulțumesc.

Sunt dator să amintesc faptul că pe parcursul lucrărilor am avut peste 5000 de voluntari, preoți și credincioși din parohii, care au ajutat pe șantierul Episcopiei cu tot ce a fost nevoie. Le mulțumesc foarte mult.

Bunul Dumnezeu să răsplătească însutit și înmiit jertfa tuturor celor care au ajutat Episcopia noastră.

Aduc mulțumiri domnului Matei Tibor, administratorul firmei Strong Construct SRL, precum și angajaților acestei firme, care au executat cu mult profesionalism lucrările la clădirea Centrului Eparhial.

Îi mulțumesc domnului Gabriel Ursuț, cel care a realizat frumoasa pictură a paraclisului Centrului Eparhial.

Aduc mulțumiri conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj, precum și celei a Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj pentru că au vegheat la buna desfășurare a sărbătorii de astăzi.

Îi dăm slavă lui Dumnezeu pentru că am încheiat lucrările la Centrul Eparhial, urmând ca în perioada următoare să ne mobilizăm pentru a achita și datoriile acumulate.

Mai avem însă încă o datorie de suflet, aceea de a contribui mai mult la ridicarea catedralei mântuirii neamului, întrucât această mare responsablitate apasă prea greu numai pe umerii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Este jenant pentru noi ca Biserică să nu avem o catedrală patriarhală reprezentativă, cum au alte popoare ortodoxe care sunt mai mici și poate mai sărace decât noi.

Vizita Preafericirii Voastre în Sălaj în aceste zile nu este întâmplătoare. În 30 august 1940, prin odiosul dictat de la Viena, Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei, iar la numai două săptămâni, în noaptea de 13 spre 14 septembrie, trupele horthyste, conduse de unii localnici maghiari din Ip, au intrat prin casele românilor, asasinând 157 de persoane, aceasta fiind una dintre paginile cele mai însângerate ale istoriei județului Sălaj. Prezența Preafericirii Voastre în mijlocul nostru în aceste zile constituie un balsam așezat deasupra rănilor închise, dar necicatrizate în totalitate, ale românilor din acest județ și cea mai înaltă binecuvântare pe care o puteam primi.

Cugetând la ziua de astăzi gândul îmi fuge la o relatare din Vechiul Testament, în care citim că Iosua Navi și fiii lui Israel au purtat o bătălie la Ghibeon, „iar soarele și luna s-au oprit pe loc până când Domnul a făcut izbândă asupra vrăjmașilor lor. Și s-a oprit soarele în mijlocul cerului; și nu s-a mișcat spre asfințit până la sfârșitul unei zile. Iar o zi ca aceea n-a mai fost nici înainte și nici după” (Iosua Navi 10,13-14). Soarele nu s-a oprit astăzi în loc pentru noi, nici luna, însă cu prilejul primei vizite a unui patriarh al României în județul nostru suntem conștienți că ziua de astăzi este cea mai măreață din istoria bisericească a Sălajului.

Vă mulțumesc pentru că ați venit în număr atât de mare, preoți și mireni, din toate colțurile Eparhiei, pentru a fi alături de noi la sărbătoarea de astăzi. Bunul Dumnezeu să vă facă parte de o zi binecuvântată, cu mult spor duhovnicesc și bucurie sfântă.

Întrucât în urmă cu două zile Preafericitul Părinte Daniel a împlinit șase ani de când a fost ales Patriarhul României, să îi cântăm cu toții „Pe Stăpânul și Patriarhul nostru, Doamne îl păzește întru mulți ani!”.

Amin!

Comentarii Facebook


Știri recente